Przyprawa curry idealnie komponuje się z dynią i mleczkiem kokosowym. Łatwo to połączyć. Jak?
Co potrzebujemy?
- indyk (filet)
- marynata indyka: sok z limonki, oliwa, curry, sól, pieprz, kurkuma
- 1/2 dyni hokkaido
- groszek cukrowy
- ryż
- bulion/woda
- sól, pieprz
- mleczko kokosowe
- chili (dla chętnych)
Indyka marynujemy w oliwie, soku z limonki, curry, kurkumie, soli i pieprzu. Zostawiamy na co najmniej 30 minut.
W międzyczasie gotujemy ryż.
Dynię kroimy w kostkę i smażymy na oliwie. Po podsmażeniu przez ok. 2-3 min. robimy miejsce na patelni i wrzucamy zamarynowanego indyka. Smażymy i wszystko mieszamy ze sobą. Zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy mleczko kokosowe.
Chwilę dusimy i dodajemy groszek cukrowy oraz chili (dla chętnych).
Podajemy z ryżem.