Indyk w curry z dynią, ryżem i groszkiem cukrowym

Przyprawa curry idealnie komponuje się z dynią i mleczkiem kokosowym. Łatwo to połączyć. Jak?

Co potrzebujemy?

  • indyk (filet)
  • marynata indyka: sok z limonki, oliwa, curry, sól, pieprz, kurkuma
  • 1/2 dyni hokkaido
  • groszek cukrowy
  • ryż
  • bulion/woda
  • sól, pieprz
  • mleczko kokosowe
  • chili (dla chętnych)

Indyka marynujemy w oliwie, soku z limonki, curry, kurkumie, soli i pieprzu. Zostawiamy na co najmniej 30 minut.

W międzyczasie gotujemy ryż.

Dynię kroimy w kostkę i smażymy na oliwie. Po podsmażeniu przez ok. 2-3 min. robimy miejsce na patelni i wrzucamy zamarynowanego indyka. Smażymy i wszystko mieszamy ze sobą. Zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy mleczko kokosowe.

Chwilę dusimy i dodajemy groszek cukrowy oraz chili (dla chętnych).

Podajemy z ryżem.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *