Wielu z Was nie wyobraża sobie Wielkanocy bez makowca. No to przyszedł czas i na ten przepis. Przepis pochodzi z książki Bożeny Kropki – „Pokonaj alergię”, o której pisałam Wam tutaj.
Co potrzebujemy?
2 szklanki maku
1/4 jabłek (startych na grubej tarce)
1/2 szklanki migdałów bez skórek
1/2 szklanki namoczonych rodzynek i daktyli
1 szklanka bezglutenowej kaszki kukurydzianej
6 łyżek miodu
przyprawy: odrobina soli i imbiru w proszku
Mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na całą noc. Następnie odcedzamy i mielimy (pewnie możemy też użyć maku zmielonego, szybciej 😉 ). Do maku dodajemy kaszę, bakalie, jabłka, sól, imbir, rozpuszczony miód oraz wodę z moczenia maku. Masa powinna być mokra, ale nie płynna. Pieczemy makowiec w tortownicy pod przykryciem z folii aluminiowej przez około 50 min.
Jakich użyłaś rodzynek,migdałów oraz daktyli???Chodzi mi o firme.