Co powiecie na makaron w nieco innym, wiosennym wydaniu? Zainspirowana przepisem na Kwestii Smaku, przygotowałam makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i parmezanem. Muszę przyznać – wyszło pysznie!
Składniki:
- makaron ryżowy (wybrałam z czerwonego ryżu)
- suszone pomidory (5 łyżek krojonych pomidorów)
- czosnek (wzięłam 5 ząbków)
- szpinak baby (kilka pokaźnych garści)
- ser feta
- parmezan
- sól
- pieprz
- bazylia
Gotujemy makaron ryżowy (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). W międzyczasie wlewamy na patelnię łyżkę oleju z suszonych pomidorów i smażymy na niej pokrojony w plasterki czosnek. Podsmażamy do zarumienienia.
Dorzucamy pomidory suszone i jeszcze kilka łyżek oleju z pomidorów. Podsmażamy, dorzucamy szpinak i smażymy do zwiędnięcia. Dorzucamy ugotowany makaron, solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy z serem fetą (lub serem sałatkowo-kanapkowym).
Po przełożeniu na talerz posypujemy parmezanem i ozdabiamy bazylią.
Smacznego!
Właśnie ten „szpinak”. Chyba robi różnica, gdzie się go kupuje prawda ?
Jedyna różnica to cena. Nic więcej. Szpinak nie ma w sobie glutenu 🙂
glutenowy szpinak make my day 🙂 ja uwielbiam go pod każdą postacią, a ten przepis jest genialny i super prosty – musimy go wypróbować 🙂
Wygląda pysznie, muszę kiedyś spróbować 🙂
Pyszna zdrowa kuchnia, polecam ten przepis z całego serca 😉
ostatnio mam faze na makarony i kluchy – tylko dlaczego skoro jest pełnia lata buuu
ostatnio mam straszną fazę na szpinak, albo pierogi, gnocci albo właśnie makaron 😀