Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i parmezanem

Co powiecie na makaron w nieco innym, wiosennym wydaniu? Zainspirowana przepisem na Kwestii Smaku, przygotowałam makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i parmezanem. Muszę przyznać – wyszło pysznie!

Składniki:

  • makaron ryżowy (wybrałam z czerwonego ryżu)
  • suszone pomidory (5 łyżek krojonych pomidorów)
  • czosnek (wzięłam 5 ząbków)
  • szpinak baby (kilka pokaźnych garści)
  • ser feta
  • parmezan
  • sól
  • pieprz
  • bazylia

Gotujemy makaron ryżowy (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). W międzyczasie wlewamy na patelnię łyżkę oleju z suszonych pomidorów i smażymy na niej pokrojony w plasterki czosnek. Podsmażamy do zarumienienia.

Dorzucamy pomidory suszone i jeszcze kilka łyżek oleju z pomidorów. Podsmażamy, dorzucamy szpinak i smażymy do zwiędnięcia. Dorzucamy ugotowany makaron, solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy z serem fetą (lub serem sałatkowo-kanapkowym).

Po przełożeniu na talerz posypujemy parmezanem i ozdabiamy bazylią.

Smacznego!

 

7 komentarzy Dodaj własny

  1. Właśnie ten „szpinak”. Chyba robi różnica, gdzie się go kupuje prawda ?

    1. Jedyna różnica to cena. Nic więcej. Szpinak nie ma w sobie glutenu 🙂

  2. ~guiltfree pisze:

    glutenowy szpinak make my day 🙂 ja uwielbiam go pod każdą postacią, a ten przepis jest genialny i super prosty – musimy go wypróbować 🙂

  3. ~Miki pisze:

    Wygląda pysznie, muszę kiedyś spróbować 🙂

  4. ~Marlena pisze:

    Pyszna zdrowa kuchnia, polecam ten przepis z całego serca 😉

  5. ~TMS pisze:

    ostatnio mam faze na makarony i kluchy – tylko dlaczego skoro jest pełnia lata buuu

  6. ~Trejdoo pisze:

    ostatnio mam straszną fazę na szpinak, albo pierogi, gnocci albo właśnie makaron 😀

Skomentuj ~Marlena Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.