Przyszła kolej na III miejsce w kategorii danie obiadowe. Zajęła je Sylwia Wasiuk, która zaproponowała przepis na kotleciki z kaszy jaglanej.
Co potrzebujemy?
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki groszku konserwowego i kukurydzy
- pół szklanki cukinii drobno pokrojonej
- 2 łyżki masła
- 4 ząbki czosnku
- szczypta soli, pieprzy, kurkumy słodkiej papryki, curry
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki kukurydzianej oraz maki ryżowej
- 1 jajko
Kaszę płuczemy pod zimna wodą. W dwóch szklankach wody gotujemy do miękkości około 15-20 min.
Po ugotowaniu odlewamy nadmiar wody. Czosnek drobno kroimy i podsmażamy na maśle wraz z cukinią. Wystudzoną kaszę przekładamy do blendera dodajemy jajko, wszystkie przyprawy i wszystko chwile miksujemy nie za długo żeby kuleczki kaszy były jeszcze widoczne.
Przekładamy masę do miski dodajemy warzywa oraz wszystkie mąki, mieszamy i formujemy kotleciki. Smażymy.
Smacznego!