Przyszła pora na zamieszczenie przepisów, które zostały nagrodzone w kategorii dań obiadowych. Tu konkurencja była naprawdę wielka. Wygrała jednak Rybka Bezglutenowa, która zaproponowała przepis na przepysznie wyglądającą Bezglutenową tartę z brokułami, pomidorami i jogurtem. Aż ślinka cieknie!
Co potrzebujemy?
- 80 gram kartoflanki
- 80 gram mąki ryżowej
- 40 gram mąki kukurydzianej
- 100 gram masła, z lodówki, pokrojonego w kostkę
- 3 jajka
- mała łyżka zimnej wody
- 250 ml jogurtu naturalnego
- brokuł
- 3-4 pomidory, u mnie śliwkowe
- ząbek czosnku
- kilka plasterków żółtego sera
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Mąki mieszamy ze sobą, przesiewamy 2-3 razy i łączymy z 1/2 łyżeczki soli. Dokładamy zimne masło, siekamy nożem, następnie wbijamy jajeczko, dolewamy łyżkę wody i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. W tym czasie szykujemy wypełnienie tarty. Z brokuła odkrawamy różyczki, gotujemy w osolonym wrzątku przez 4 minuty, następnie odcedzamy i hartujemy z zimnej wodzie.
Pomidory kroimy w ćwiartki. Jogurt doprawiony solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem i miksujemy z dwoma jajkami. Gdy nadejdzie pora wylepiamy równo foremkę naszym ciastem, które następnie musimy po nakłuwać widelcem. Tartę wstawiamy na około 20 minut do piekarnika (190 stp.).
Gdy ta będzie już podpieczona układamy brokuły i pomidory, całość zalewamy jajeczną masą. Górę dekorujemy kawałkami żółtego sera. Pieczemy kolejne 15-25 minut. Najlepiej serwować od razu po upieczeniu 🙂