Francuska zupa cebulowa

Od dawna szykowałam się do przygotowania jakiejś ciekawej zupy. Ta chodziła za mną od jakiegoś czasu i w końcu ją zrobiłam. Francuska zupa cebulowa – naprawdę prosta w przygotowaniu, a efekt? Nieziemski. Zupa jest naprawdę pyszna.

Co potrzebujemy?

  • cebula (ok. 900 g)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 250-300 ml białego wytrawnego wina
  • ok. 1 l bulionu wołowego (wersja dla zabieganych: można użyć bulionu z kostki, dostępnego np. w Biedronce)
  • tarty ser (np. żółta mozzarella)
  • czosnek
  • masło (opcjonalnie, jeśli wybierzemy drugą opcję)
  • grzanki (wykorzystałam bezglutenową bułkę wyborową, która wyglądem nieco przypomina bagietkę)
  • sól, pieprz

Cebulę obieramy, kroimy w połowie i tniemy w półplasterki. W głębokim garnku roztapiamy masło i dodajemy oliwę. Wrzucamy cebulę i smażymy ok. 30-40 min. Raz na jakiś czas musimy podejść do garnka i wszystko zamieszać. Cebula musi nabrać ciemnego koloru (uważajmy, żeby jej nie przypalić, bo będzie gorzka), musi być mięciutka. Gotujemy wszystko na średnim ogniu. Następnie podkręcamy ogień i dodajemy wino. Gotujemy kilka minut i wlewamy nasz bulion. Wszystko mieszamy (drewnianą łyżką można lekko zdrapać to, co przywarło nam na dnie). I gotujemy kolejne 30-40 min. Później doprawiamy do smaku.

Są dwie opcje. Jeśli macie możliwość użycia naczyń do zapiekania w piekarniku oraz jeśli takiej opcji nie macie.

  1. Naczynia do zapiekania w piekarniku – do miseczek wlewamy gorącą zupę, kładziemy na wierzch grzanki, które wcześniej nacieramy czosnkiem, wszystko posypujemy serem i wkładamy do piekarnika aż ser się roztopi. Ostrożnie wyjmujemy.
  2. Brak naczyń do zapiekania w piekarniku – nie miałam miseczek, które bezpiecznie mogłabym włożyć do piekarnika, dlatego wybrałam tę opcję i powiem Wam, że wyszło naprawdę smacznie – grzanki smarujemy masłem czosnkowym (masło wymieszane z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i solą), wkładamy do piekarnika, żeby nam się przyrumieniły. Następnie wyciągamy je, posypujemy serem i wkładamy jeszcze na chwilkę, żeby ser się roztopił. Takie grzanki wkładamy do miseczek z gorącą zupą. Gotowe!
Share this...
Share on FacebookTweet about this on Twitter

One Comment Dodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *