Ciasto marchewkowe

Katarzyna, czytelniczka bloga i fanka na Facebooku, napisała mi wiadomość, w której dzieli się odkrytym przepisem na ciasto marchewkowe. „Niestety nie mam zdjęcia bo ciasto szybko znika z blachy” – napisała mi Kasia, co świadczy o tym, jak pyszne jest to ciasto.

Co potrzebujemy?

  • 4 jajka
  • 1 szklankę cukru
  • 2 szklanki mąki bezglutenowej
  • 1 szklankę oleju
  • 2 szklanki drobno startej marchewki
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczkę cynamonu
  • garść rodzynek

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, powoli dodajemy olej, dokładnie miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.

Gdy masa będzie gładka i jednolita dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę – odciśniętą z soku i garść rodzynek, dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy na blachę kwadratową (ok. 22-20 cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w  180ºC przez około 40 min (to zależy od tego jaki mamy piekarnik), do suchego patyczka.

 Katarzynie bardzo dziękuję za przepis, a Wam życzę smacznego!

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

4 Comments Dodaj swój

  1. ~Magdalena pisze:

    Interesujący przepis,aczkolwiek 1 szklanka cukru oraz oleju mnie troszkę przeraża,nie za dużo tego cukru i oleju ???

    1. Na taką ilość produktów chyba wszystko jest okej. Zapraszam do dyskusji na Facebooku. Może się wypowie autorka przepisu.

  2. izabela pisze:

    Najlepiej byloby upiec to ciasto z polowy składników.,tylko w jakiej formie do pieczenia?

    1. o połowę mniejszą 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *