Upiekłam po raz pierwszy pierniki bezglutenowe. Zrobiłam to już dziś, żeby sprawdzić, czy będą dobre oraz po to, byście mogli odpowiednio wcześniej zaplanować swoje świąteczne wypieki. Pierniki wyszły bardzo dobre, ciasto nie było zbyt problematyczne. Polecam wszystkim!
Co potrzebujemy?
450 g mąki (350 g mąki do ciasta i reszta do obsypania stolnicy, gotowego ciasta, wałka >> Schar Mąka Bezglutenowa do wypieku ciast Mix C)
100 g miodu
1 łyżka przyprawy do pierników
1 płaska łyżeczka sody
100 g cukru pudru
60 g masła
1 jajko
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Ciasto wyrabiamy miskerem na jednolitą masę. Następnie odkładamy do lodówki, by stężało (na około 20 min.). Stolnicę posypujemy mąką. Wykładamy na nią ciasto i ugniatamy z mąką tak, by przestało się kleić. Ciasto dzielimy na mniejsze części i rozwałkowujemy posypanym mąką wałkiem. Wykrawamy w nim wzory. Ja wybrałam wzory świąteczne, ale część ciasta, która mi została, została przeze mnie wycięta zwykłą szklanką a na niej wyciskałam napis za pomocą stempelków do ciastek.
Pieczemy w 180 stopniach przez 6-8 minut, aż ciasto zacznie pięknie pachnieć a pierniczki się zarumienią!
Smacznego! 🙂
Przepis pochodzi z książki „120 przepisów bezglutenowych, które zawsze ci się udadzą”.
Mmm 😀 wyglądają pysznie, też muszę zrobić 🙂
Też posiadam tą książkę. A powiedz mi, jakiego masła uzyłas oraz miodu i sody ?
Bo mnie bardzo zaskoczyła wiadomość, że miód zawiera gluten :/
Ja kupuje i mam w domu wielokwiatowy z Polo Marketu.
Pozdrawiam
Miód jest bezpieczny (http://www.celiakia.pl/produkty-dozwolone/). Jeśli chodzi o masło to użyłam takiego do pieczenia (http://bezglutenowy.blog.pl/2013/01/21/duza-dawka-informacji/ – tu masz rozpiskę tych, które są bezpieczne). Sody użyłam Dr Oetkera (http://bezglutenowy.blog.pl/2013/11/25/dr-oetker-kolejne-informacje/). Pierniczki są bardzo dobre! 🙂
Wyglądają cudnie:)
I tak też smakują! Polecam! 🙂
Dziękuje bardzo za informacje,ale jestem stałą czytelniczka Twojego bloga i informacje które udostępniłaś mi za pomocą linków ,są mi znane i nawet zapisałam sobie je w notesie 🙂
Ja tylko zapytałam się jakiego Ty konkretnie masła użyłaś…???
Co do miodu to mam mętlik,bo ostatnio czytałam skład chemiczny miodu: http://strzyz.prochowice.pl/index.php?k=miod/index4.htm
Ja mam min takie mąki:
1) http://www.balviten.com/produkt,2,57-piekarz_mix_500g_produkt_bezglutenowy.html
2) http://www.balviten.com/produkt,2,53-kucharz_mix_500g_produkt_bezglutenowy.html
Używałaś którejś z nich ???
Pozdrawiam
Wiem, wiem, że czytasz regularnie. 🙂 Miałam kiedyś te mąki, teraz użyłam: http://www.balviten.com/produkt,2,594-extra_koncentrat_maki_krakowskiej_500g_produkt_bezglutenowy.html. Użyłam Kasi do pieczenia 🙂 Pozdrawiam!
Dziękuje za polecenie koncentratu mąki krakowskiej,jak zużyje te mąki które mam to przy najbliższym zamówieniu zamówię w/w koncentrat 🙂
Dziękuje również za odpowiedz dotycząca masła, szczerze mówiąc myślałam o Kasi 😉
Pozdrawiam serdecznie
a przyprawa do pierników jakiej firmy?
Kierując się informacjami z badań Stowarzyszenia (http://bezglutenowy.blog.pl/2013/10/22/przyprawy-na-diecie-bezglutenowej/) wybrałam przyprawy Kamis 🙂 (http://www.kamis.pl/Produkty/Mieszanki-przypraw/Mieszanki-na-s%C5%82odko/Przyprawa-do-ciasteczek-korzennych-w-torebce.aspx)
Drodzy, pomyliłam nazwę przyprawy! Kupiłam przyprawę do piernika! Skład: cynamon, imbir, goździki, cukier, gałka muszkatołowa, kolendra, ziele angielskie, pieprz czarny, kardamon. PRZEPRASZAM ZA POMYŁKĘ!
chcialam kupic dziaj Przyprawa do ciasteczek korzennych w torebce Kamis a 1 miejsce w skladzie to maka pszenna.sklad dzisiejszej paczki ktora mialam w reku
Skład:
mąka pszenna, cynamon – 32%, imbir, goździki, cukier, gałka muszkatołowa, kolendra, kardamon, pieprz czarny, ziele angielskie, anyż.
Ojezu, to musiałam coś pomieszać w takim razie! Na pewno kupiłam coś, co nie miało w sobie glutenu. Może to była inna firma? Postaram się zorientować i dam Wam znać! Przepraszam za wprowadzenie w błąd! 🙂
A może moja paczka była z innej partii? Sprawdzę to na pewno!
Pomyliłam nazwę przyprawy! Kupiłam przyprawę do piernika! Skład: cynamon, imbir, goździki, cukier, gałka muszkatołowa, kolendra, ziele angielskie, pieprz czarny, kardamon. PRZEPRASZAM ZA POMYŁKĘ!
ja ostatnio bylam w skleie i kupilam przyprawe do piuernika firmy PRYMAT bo nie zawiera glutenu, a tez w pierwszej wersji zasugerowalam sie kamisem a;le jak przeczytalam sklad to odlozylam. ale kazdemu zdazaja sie pomylki a etykietki i tak nalezy czytac 🙂
Cieszę się, że zostałam dobrze zrozumiana! 🙂 Pozdrawiam!
Mogę potwierdzić, że pierniczki ze zdjęcia (lub kolejna partia) były wyśmienite! Pierwszy raz jadłam wypieki bezglutenowe i muszę przyznać, że były nawet lepsze niż te z glutenem 😉
Tak, jadłaś kolejną porcję! Cieszę się, że Ci smakowały i dziękuję za miłe komentarze!
O napewno upiekę w tym roku. U mnie wiszą na choince i każdy może zjeść. Część jest zawsze w pudełku. Ja zawsze wypiekam mocno na takie suche
Ja kupiłam do pierniczków przyprawę Dary Natury (w Krakowie można ją kupić w sklepie Natura przy ul. Zamenhoffa). W składzie nie ma glutenu, a firma produkuje inne bezglutenowe przyprawy, więc uznałam, że jest bezpieczna.
A ile ciasteczek wyszło z tej porcji ciasta?
Ile miga stać takie pierniczki ? Zastanawiam się kiedy upiec .
Ile moga stać takie pierniczki ? Zastanawiam się kiedy upiec .
Spokojnie tydzień będzie okej 🙂
Czy masło mogę zastąpić olejem z pestek winogron?
Tak 🙂