Zozole

Byłam dziś w Auchan. W promocji były cukierki „Zozole” (na wagę). Obok znajodwały się także pakowane cukierki, przez co mogłam przeczytać ich skład. Nie znalazło się w nim nic niepokojącego, więc zakupiłam te cukierki.

Na forum Stowarzyszenia znalazłam dodatkowo informację, która mnie uspokoiła.

„Syrop glukozowy, który stosujemy w naszych karmelkach ZOZOLE jest produkowany z pszenicy, która zawiera gluten.

Zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (WE) Nr.41 /2009 z dnia 20 stycznia 2009r dotyczacego składu i etykietowania środków spożywczych odpowiednich dla osób nietolerujacych gluten wyrób, który zawiera mniej niż 20 mg glutenu / kg produktu zaliczany jest do produktów bezglutenowych.

Dlatego nasz syrop glukozowy traktujemy jako taki produkt.

Do produkcji naszych karmelków oprócz w/w syropu dodajemy cukier i inne składniki zgodnie z recepturą i dlatego teoretycznie i praktycznie zawartość glutenu w naszych karmelkach jest mniejsza niż 10 mg /kg wyrobu gotowego, czyli nasze karmelki zgodnie z w/w rozporzadzeniem są zaliczane do produktów bezglutenowych”.

Lubicie Zozole? 🙂

PS

Napisałam do firmy Mieszko w celu uzyskania informacji na temat ich pozostałych produktów.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *