Zozole

Byłam dziś w Auchan. W promocji były cukierki „Zozole” (na wagę). Obok znajodwały się także pakowane cukierki, przez co mogłam przeczytać ich skład. Nie znalazło się w nim nic niepokojącego, więc zakupiłam te cukierki.

Na forum Stowarzyszenia znalazłam dodatkowo informację, która mnie uspokoiła.

„Syrop glukozowy, który stosujemy w naszych karmelkach ZOZOLE jest produkowany z pszenicy, która zawiera gluten.

Zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (WE) Nr.41 /2009 z dnia 20 stycznia 2009r dotyczacego składu i etykietowania środków spożywczych odpowiednich dla osób nietolerujacych gluten wyrób, który zawiera mniej niż 20 mg glutenu / kg produktu zaliczany jest do produktów bezglutenowych.

Dlatego nasz syrop glukozowy traktujemy jako taki produkt.

Do produkcji naszych karmelków oprócz w/w syropu dodajemy cukier i inne składniki zgodnie z recepturą i dlatego teoretycznie i praktycznie zawartość glutenu w naszych karmelkach jest mniejsza niż 10 mg /kg wyrobu gotowego, czyli nasze karmelki zgodnie z w/w rozporzadzeniem są zaliczane do produktów bezglutenowych”.

Lubicie Zozole? 🙂

PS

Napisałam do firmy Mieszko w celu uzyskania informacji na temat ich pozostałych produktów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.