Bezglutenowy makaron zapiekany z warzywami i mięsem mielonym

Chciałabym zaproponować Wam przepis na makaron zapiekany z warzywami i mięsem mielonym. Zainspirowała mnie Kwestia Smaku. Nieco zmodyfikowałam ten przepis i mam dla Was pyszną wersję bez glutenu. Zaczynamy?

Co potrzebujemy? (na 4 porcje)

  • 200 g makaronu świderki (wybrałam ten z Biedronki)
  • 2 łyżki oliwy/oleju rzepakowego (lub innego)
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g cukinii (1 średnia)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/4 bakłażana
  • opcjonalnie: papryczka chili
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • mięso mielone z indyka
  • 150 g sera do zapiekania (wybrałam dwa rodzaje, dwukolorowe)
  • sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano
  • świeży tymianek lub bazylia

Makaron wrzucamy na wrzątek i gotujemy troszkę krócej niż al dente. Pamiętajcie, że będziecie zapiekać go z warzywami, które puszczą soki. Nie chcemy podać papki. Na dużej patelni na łyżce oliwy (lub innego tłuszczu) zeszklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy starty czosnek i jeszcze jedną łyżkę oliwy. Do tego pokrojone warzywa (papryka, cukinia, bakłażan). Doprawiamy solą, pieprzem, oregano. Dodajemy pokrojoną w drobne kawałeczki paprykę chili (uwaga, ostre!).

Dodajemy masło i smażymy warzywa przez około 10 minut, mieszając je. Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy, mieszamy i zagotujemy. Dodajemy ugotowany makaron. Smażymy w międzyczasie mięso mielone na drugiej patelni. Dodajemy mięso mielone do warzyw i wszystko mieszamy. Przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego.

Na wierzchu układamy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, posypujemy tartym serem i wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Posypujemy świeżym tymiankiem lub bazylią. Ja wybrałam drugą opcję.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

13 Comments Dodaj swój

  1. ~kasia pisze:

    Większość wie, ja zresztą już też dzięki konsultantowi w pewnym centrym zdrowia, że ponad 60% to styl życia, powoduje czy mamy nadwagę albo czy mamy problemy ze zdrowiem. Teraz tego problemu nie mam co jeść i jaki zredukować wagę.Poprostu jem to co lubię, aczkolwiek zmieniłam nawyki żywieniowe.12 kg zrzuciłam w prawie 4 miesiące.Udało mi się 🙂 dzięki programowi(idealnafigura.com/gberes) i dzięki któremu od ponad 2 lat utrzymuję swoją wagę a jem to co lubię.Super

    1. ~Obżarciuch pisze:

      bardzo pysznie wygląda:) niedawno robiłam muszle nadziewane warzywami,polecam!
      http://oobzarciuch.blogspot.com/2016/03/muszle-nadziewane-warzywami.html

      pozdrawiam!

      1. ~Rondel pisze:

        ale smaka nam narobiłaś
        podrzucamy nasze bezglutenowe przepisy
        http://ronddel.blogspot.com/?q=bezglutenowe+przepisy

          1. ~Ania pisze:

            ja zapraszam na domowe sprawdzone przepisy na chleb, sery, masło, szynki, alkohole i inne http://blog.winoiser.com

  2. foudre pisze:

    Ooo, takie makarony lubię 😀

  3. Bardzo apetyczne danie. Do siebie zapraszam na zapiekankę z tortellini i serami
    http://bulkazchlebem.pl/zapiekanka-z-tortellini-i-serami

  4. ~tss pisze:

    Makaron z cukinii polecam – http://www.stachurska.eu/?p=19160 .

  5. ~Kasia pisze:

    W biedronce jest makaron bezglutenowy?

Pozostaw odpowiedź ~Szybka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *