Chciałabym zaproponować Wam przepis na makaron zapiekany z warzywami i mięsem mielonym. Zainspirowała mnie Kwestia Smaku. Nieco zmodyfikowałam ten przepis i mam dla Was pyszną wersję bez glutenu. Zaczynamy?
Co potrzebujemy? (na 4 porcje)
- 200 g makaronu świderki (wybrałam ten z Biedronki)
- 2 łyżki oliwy/oleju rzepakowego (lub innego)
- 1 łyżka masła
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 300 g cukinii (1 średnia)
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1/4 bakłażana
- opcjonalnie: papryczka chili
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 200 g pomidorków koktajlowych
- mięso mielone z indyka
- 150 g sera do zapiekania (wybrałam dwa rodzaje, dwukolorowe)
- sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano
- świeży tymianek lub bazylia
Makaron wrzucamy na wrzątek i gotujemy troszkę krócej niż al dente. Pamiętajcie, że będziecie zapiekać go z warzywami, które puszczą soki. Nie chcemy podać papki. Na dużej patelni na łyżce oliwy (lub innego tłuszczu) zeszklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy starty czosnek i jeszcze jedną łyżkę oliwy. Do tego pokrojone warzywa (papryka, cukinia, bakłażan). Doprawiamy solą, pieprzem, oregano. Dodajemy pokrojoną w drobne kawałeczki paprykę chili (uwaga, ostre!).
Dodajemy masło i smażymy warzywa przez około 10 minut, mieszając je. Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy, mieszamy i zagotujemy. Dodajemy ugotowany makaron. Smażymy w międzyczasie mięso mielone na drugiej patelni. Dodajemy mięso mielone do warzyw i wszystko mieszamy. Przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego.
Na wierzchu układamy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, posypujemy tartym serem i wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Posypujemy świeżym tymiankiem lub bazylią. Ja wybrałam drugą opcję.
Większość wie, ja zresztą już też dzięki konsultantowi w pewnym centrym zdrowia, że ponad 60% to styl życia, powoduje czy mamy nadwagę albo czy mamy problemy ze zdrowiem. Teraz tego problemu nie mam co jeść i jaki zredukować wagę.Poprostu jem to co lubię, aczkolwiek zmieniłam nawyki żywieniowe.12 kg zrzuciłam w prawie 4 miesiące.Udało mi się 🙂 dzięki programowi(idealnafigura.com/gberes) i dzięki któremu od ponad 2 lat utrzymuję swoją wagę a jem to co lubię.Super
bardzo pysznie wygląda:) niedawno robiłam muszle nadziewane warzywami,polecam!
http://oobzarciuch.blogspot.com/2016/03/muszle-nadziewane-warzywami.html
pozdrawiam!
ale smaka nam narobiłaś
podrzucamy nasze bezglutenowe przepisy
http://ronddel.blogspot.com/?q=bezglutenowe+przepisy
Sałatka z makaronu i papryki
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2016/04/saatka-z-makaronu-i-papryki.html
bezglutenowe pyszności!
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com.es/search?q=bezglutenowej
ja zapraszam na domowe sprawdzone przepisy na chleb, sery, masło, szynki, alkohole i inne http://blog.winoiser.com
Pycha, zapraszam na orzechowy tort bez mąki
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/01/tort-orzechowy-bez-maki.html
pozdrwiam
Zapraszam do szybkiego schudnięcia http://www.przepis-kulinarny.pl/jak-szybko-schudnac-z-info25.html
Ooo, takie makarony lubię 😀
Bardzo apetyczne danie. Do siebie zapraszam na zapiekankę z tortellini i serami
http://bulkazchlebem.pl/zapiekanka-z-tortellini-i-serami
Makaron z cukinii polecam – http://www.stachurska.eu/?p=19160 .
W biedronce jest makaron bezglutenowy?
Tak 🙂 trzy rodzaje.