Zupa ziemniaczana

Ziemniaki, pyry, kartofle – klasyczne polskie warzywo. No dobra, cebula też nim jest. Ale jednak bez ziemniaków nie ma wielu polskich obiadów. Dziś mam dla Was przepis na coś, co jest bardzo prostym daniem oraz smakiem z mojego dzieciństwa. Dziś zatęskniłam za smakiem zupy ziemniaczanej, którą przygotowywała moja babcia. Powstała więc zupa ziemniaczana, która jest bardzo prosta w przygotowaniu i szalenie smaczna.

Co potrzebujemy?

  • ziemniaki
  • cebula
  • czosnek (2-3 ząbki)
  • masło
  • bulion
  • śmietana 30%
  • sól, pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • gałka muszkatołowa

Ziemniaki kroimy w kostkę. Cebulę również drobno, czosnek w plasterki. Wszystko podsmażamy w garnku na maśle. Dodajemy bulion (ok. 1,5 l), ziele angielskie, liść laurowy. Mieszamy i gotujemy do miękkości warzyw.

Czekamy aż zupa trochę ostygnie, miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy ze śmietaną 30%.

Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.