Zupa tajska z krewetkami i łososiem

Uwielbiam ostre dania. Podstawą tej zupy tajskiej z krewetkami i łososiem jest aromatyczny bulion, który sprawia, że nic się nie równa z tą zupą. Smaki przechodzą przez siebie, powodując, że nie ma osoby, która nie skusi się na dokładkę.

Co potrzebujemy?

na bulion:

  • litr wody
  • 2 łyżki sosu sojowego b/g
  • łyżka sosu rybnego
  • łyżka octu ryżowego
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • łyżka cukru
  • plasterki chili (ile lubicie)
  • plasterki imbiru (ile lubicie)
  • 1 trawa cytrynowa
  • 1/3 cebuli
  • kawałek pora
  • marchewka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • gałązki kolendry lub natki pietruszki
  • sól

pozostałe składniki:

  • krewetki
  • łosoś (ok. 150-200 g)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • olej roślinny (wzięłam taki do woka)
  • makaron ryżowy
  • sezam

Zaczynamy od ugotowania bulionu. Wszystkie składniki wrzucamy do wody. Gotujemy do zagotowania, a później jeszcze przez ok. 1/2 godziny. Wyciągamy wszystkie składniki bulionu.

Krewetki rozmrażamy, oczyszczamy i wrzucamy razem z oczyszczonym ze skóry i ości łososiem. Wszystko doprawiamy solą, dodajemy posiekany czosnek, chili (do smaku) oraz olej (u mnie ten do woka). Przygotowane krewetki oraz łososia smażymy na patelni wraz z marynatą.

Makaron ryżowy gotujemy zgodnie z instrukcją. Wykładamy do miseczki, na wierzch kładziemy krewetki i łososia, wszystko zalewamy gorącym bulionem.

Ugotować makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić na sitku i przepłukać wodą.

Inspiracją niezastąpiona Kwestia Smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.