Lubicie ostre dania? Ja bardzo. Na upały, wbrew pozorom, to idealne danie. Dziś mam dla Was przepis na zupę tajską z kurczakiem i kolendrą.
Co potrzebujemy?
- oliwa
- czerwona pasta curry (2 łyżki)
- filet z piersi indyka (może być z kurczaka)
- cebula czerwona
- 3-4 pieczarki
- łyżeczka curry w proszku
- łyżeczka cukru
- łyżka sosu rybnego
- 1,5 litra bulionu (użyłam warzywnego)
- puszka mleka kokosowego
- kolendra
- limonka
Na oliwie w garnku podsmażamy pastę curry (uwaga, może się przypalić!). Dodajemy pokrojonego indyka i smażymy. Dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę, pokrojone pieczarki i smażymy dalej. Dodajemy curry, cukier, sos rybny, wlewamy bulion i gotujemy. Wlewamy mleko kokosowe. Podajemy z kolendrą, skropione sokiem z limonki.