Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Co potrzebujemy?

  • pomidory (użyłam zwykłych, żółtych oraz kumato)
  • bulion
  • sos worcester bezglutenowy
  • syrop klonowy (lub cukier)
  • ocet (ja użyłam jabłkowy)
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • cebula
  • chili do posypania
  • sos balsamiczny do ozdoby (i smaku)
  • pestki dyni

W garnku rozgrzewamy oliwę. Smażymy pokrojoną cebulę. Dorzucamy pokrojone w ćwiartki pomidory. Podsmażamy i wlewamy bulion. Gotujemy do zagotowania i zmniejszamy ogień, jeszcze chwilę gotując.

Doprawiamy syropem klonowym (lub cukrem), octem i sosem worcester. Po ostudzeniu zupy blendujemy ją. Lepiej poczekać aż ostygnie, bo inaczej może nam się stępić ostrze.

Podajemy z chili, sosem balsamicznym i pestkami dyni. To nie jest obowiązkowe, ale ładnie wygląda i podbija smak.

Gotowe!

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *