Zupa pomidorowa z pulpecikami wołowymi

Znam realia i wiem, że nie zawsze chce nam się przygotować zupę jak z tego przepisu. Dlatego mam dziś dla Was przepis na bardzo szybką zupę pomidorową, do której możemy dołożyć pulpeciki wołowe (ale bez nich zupa też jest przepyszna).

Co potrzebujemy?

  • oliwa (do podsmażenia czosnku i cebulki)
  • czosnek (ok. 3 ząbków)
  • cebula szalotka (3)
  • papryczka chili
  • passata pomidorowa (w butelce, ok. 700 ml)
  • 700 ml bulionu (użyłam drobiowego)
  • suszone oregano
  • sos worcestershire*
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire (opcjonalnie)
  • świeża bazylia
  • 1 łyżka masła
  • 80 ml śmietanki 30%
  • do pulpecików: mięso mielone wołowe, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, cebulka szalotka, jajko

Do garnka wlewamy oliwę, obrany i przekrojony na ćwiartki czosnek, wszystko podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę szalotkę, dodajemy pokrojoną papryczkę chili (może być suszona). Smażymy i mieszamy, by nic nam się nie przypaliło.

Dodajemy przecier pomidorowy oraz bulion, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy ok. 10 min. Dodajemy oregano, sos worcestershire oraz część bazylii (reszta posłuży do dekoracji). Miksujemy blenderem i jeszcze chwilę gotujemy. Odstawiamy z ognia, dodajemy masło, rozpuszczamy i dodajemy śmietanę. Wszystko mieszamy.

W międzyczasie mięso mielone wołowe wyrabiamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokrojoną drobno szalotką, pieprzem i solą. Dodajemy też jajko. Formujemy pulpeciki, które obsmażamy z obu stron na oliwie. Po podsmażeniu wrzucamy do zupki i gotujemy chwilkę.

*Sos worcestershire to fermentowany sos kulinarny o korzennym smaku i płynnej konsystencji. Jego podstawą jest ocet słodowy, ocet winny i sos powstały w wyniku fermentacji anchois. Nie zawiera cholesterolu, tłuszczów, konserwantów i glutenu oraz zawiera około 80% mniej sodu niż sos sojowy.

Inspiracją do przygotowania zupy była niezastąpiona Kwestia Smaku. 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.