Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam przepis na bezglutenową zupę ogórkową. Zupka została przygotowana przez mojego Lubego. Zupka wyszła pyszna, a poniżej przepis 😉
Co potrzebujemy?
ok. 0,5 kg surowej szynki
ok. 0,3 kg kiszonych ogórków
ok. 0,5 kg ziemniaków
włoszczyzna w paskach
1 szklanka soku z ogórków
sól, pieprz, śmietana
Jak przygotować zupę ogórkową?
Do dużego garnka wlewamy wodę, którą solimy. Szynkę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Ziemniaki kroimy w kostkę i razem z włoszczyzną wrzucamy do wody. Gotujemy wszystko na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
W międzyczasie trzemy ogórki. Najlepiej utrzeć ja na tarce o dużych oczkach. Kiedy ziemniaki są ugotowane dodajemy do zupy ogórki oraz szklankę wody z ogórków. Wszystko mieszamy i dalej gotujemy na małym ogniu.
Odlewamy pół szklanki zupy i mieszamy ją z 2 łyżkami śmietany. Tę mieszankę dodajemy do zupy. Doprawiamy pieprzem do smaku i gotowe.
Zupa ogórkowa jest naprawdę pyszna! Smacznego 🙂