Jesień to idealny czas na dania z dyni. Proponuję Wam dziś zupę krem z dyni, w której znajdziecie też ziemniaki, trochę mleka kokosowego i curry.

Co potrzebujemy?
- 1/2 dyni hokkaido
- 3 ziemniaki
- masło (łyżka)
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- kurkuma
- 2 pomidory
- bulion (ok. 1.5 szklanki)
- 1/2 kubka mleczka kokosowego
- sól, pieprz
Dynię kroimy w kostkę, ziemniaki obieramy i też kroimy. W garnku na maśle smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dorzucamy dynię i ziemniaki. Doprawiamy solą, kurkumą i jeszcze chwilę smażymy.
Wlewamy bulion i gotujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Dorzucamy pokrojone pomidory (mogą być z puszki). Jeszcze chwilę gotujemy. Po ostudzeniu blendujemy, dodając odrobinę mleczka kokosowego. Lepiej blendować chłodniejszą zupę, by nie stępić ostrzy.