Ziemniaczki z sosem pomidorowym

Wczoraj na obiad zrobiłam sos pomidorowy ze smażoną kiełbaską, który zjedliśmy z makaronem. Sos wyszedł naprawdę dobry, a że zrobiłam go dość sporo, postanowiłam zjeść go również dzisiaj.

Nie chciałam jeść znowu makaronu, więc zdecydowałam się na ziemniaczki. W ten sposób i wykorzystałam sos, który był zrobiony wcześniej i wprowadziłam małe urozmaicenie.

Co potrzebujemy?
sos pomidorowy (ja użyłam sosu z tego wpisu)
śmietana i mąka bezglutenowa do zagęszczenia sosu
sól, pieprz, cukier i troszkę słodkiej papryki
ziemniaki

Ugotowane ziemniaki zalewamy zagęszczonym śmietaną i mąką sosem. Zarówno śmietany, jak i mąki dodajemy „na oko”, tak by po zagotowaniu sos miał odpowiednią konsystencję. Do sosu dodajemy sól, pieprz, cukier i słodką paprykę. Wszystkiego dokładamy „do smaku”. Nie stosuję żadnych miarek, po dodawaniu przypraw próbuję sos, tak by miał odpowiedni smak.

Do sosu dodajemy pokrojoną w drobną kostkę kiełbaskę bezglutenową, którą uprzednio podsmażamy tak długo, aż stanie się chrupiąca.

To bardzo proste i szybkie danie. Jest naprawdę smaczne!

Smacznego!

Share this...
Share on FacebookTweet about this on Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *