Wyniki badań na zawartość glutenu – IX tura – Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej

Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej przeprowadziło badania 29 produktów dostępnych na polskim rynku. To już IX tura badań. Pod lupę wzięto produkty oznaczone jako „produkt bezglutenowy”, bądź niezawierające informacji o ewentualnym zanieczyszczeniu glutenem.

Jak czytamy na stronach Stowarzyszenia, spośród trzech mąk kukurydzianych każda zawierała gluten, przy czym dwie przekraczały jego dozwolony poziom 20 ppm (mąka firmy Natubio oraz ViVi). Po raz kolejny okazuje się, że najbezpieczniej jest jednak kupować mąki naturalnie bezglutenowe (kukurydzianą, gryczaną, ryżową, jaglaną) sprzedawane przez specjalistycznych producentów bezglutenowych.

Na komunikantach mszalnych kupionych w Warszawie przy ulicy Miodowej zabrakło danych producenta. Na opakowaniu widnieje jedynie napis „komunikanty niskoglutenowe”. Według badań zawartość glutenu to 18,9 ppm (+- 7,4 ppm), co w przypadku komunikantów jest wielkością bezpieczną, bo dzienne spożycie w gramach jest bardzo niewielkie. Fakt nieodpowiedniego oznaczenia etykiety zostanie zgłoszony odpowiedniej inspekcji.

Produkty firmy Cenos, która na swoich opakowaniach nie podawała informacji o możliwości zanieczyszczenia glutenem, zawierają więcej glutenu niż 20 ppm. Dotyczy to zarówno płatków ryżowych błyskawicznych, jak i kaszy gryczanej prażonej. W poprzednich badaniach kasze Cenos wypadały dobrze. Skontaktujemy się z firmą i przekażemy jej otrzymane wyniki. Może uda się wprowadzić takie zabezpieczenia, by gluten nie pojawiał się w ich produktach.

Są to jedynie jednostkowe wyniki konkretnej partii produktów i nie dają nam gwarancji, że następna partia też będzie wolna od glutenu – to już zależy od producenta.

Przy produktach objętych międzynarodową licencją na znak Przekreślonego Kłosa producent zobowiązuje się, że przez cały czas obowiązywania umowy jego produkt będzie bezglutenowy. To zobowiązanie oraz audyt i regularne badania dopiero oznaczają bezpieczny dla nas produkt. I takie produkty polecamy.

Wyniki badań przeprowadzonych przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *