Wiedza ponad wszystko!

Kiedy zaczynałam przygodę z dietą bezglutenową postanowiłam, że najważniejszym elementem będzie wiedza. Zaczęłam więc od zarejestrowania się na forum, zapisania się do Stowarzyszenia, a potem postanowiłam, że będę pisała do producentów, z których produktów korzystałam dotychczas. Po co rezygnować z czegoś w ciemno, skoro można zasięgnąć informacji u źródła i jeść bezpiecznie.

Jednym z pierwszych miejsc, do których napisałam była firma Zott, która produkuje jogurty.

Bardzo szybko otrzymałam odpowiedź od producenta. Odpowiedź, która bardzo mnie zadowoliła.

Szanowna Pani,

w odpowiedzi na Pani zapytanie uprzejmie informujemy, że:

1. Jogobella z owocami i ziarnami 6 zbóż, Jogobella z owocami i musli, Jogovita z musli, deser Tiramisu, Deser z Koroną, Jogurt Serduszko z biszkoptem, Serduszko kaszka, Serduszko deser o smaku czekoladowym 120g – zawierają gluten

2. Jogurt naturalny w tym jogurt Grecki, jogurt Jogovita – jogurt naturalny, jogurt Jogobella Light z owocami*, kefir, śmietana oraz sery Mozzarella i Bayerntaler nie zawierają glutenu

* – Jogobella Light zawiera aspartam i acesulfan – substancje słodzące

3. Pozostałe rodzaje jogurtów owocowych Jogobella, Jogobella L.casei, jogurty Prima i Serduszko oprócz jogurtów owocowych wymienionych w punkcie 1 i 2 , serki homogenizowane Jogobella oraz ryż na mleku Belriso zawierają w składzie syrop glukozowo- fruktozowy, wyprodukowany wprawdzie z pszenicy, ale wg oświadczenia producenta tego syropu oraz według obowiązujących przepisów jest on uznawany jako produkt bezglutenowy

4. Jogurty marki Prima i Serduszko owocowe, Monte Drink, Monte deser, Serduszko pudding 4x125g zawierają skrobie modyfikowaną ale surowcem do jej wyprodukowania jest skrobia kukurydziana lub skrobia z tapioki – co oznacza, że jest to skrobia modyfikowana bezglutenowa.

W razie dodatkowych pytań pozostajemy do Pani dyspozycji.

Poniżej dodatkowe informacje:

Odnośnie zawartości glutenu w syropie glukozowo-fruktozowym – zebrane informacje przedstawiają się następująco:w 2007 r. Komitet ds. Żywienia i Żywności Specjalnego Żywieniowego Przeznaczenia Kodeksu Żywnościowego przedstawił projekt zrewidowanej normy dotyczącej żywności bezglutenowej. Zgodnie z tym projektem i szeroką dyskusją wyróżnione zostały dwie kategorie produktów specjalnego żywieniowego przeznaczenia dla osób nie tolerujących glutenu, tj.:
− żywność bezglutenowa;
− żywność o obniżonej zawartości glutenu.

Jako żywność bezglutenową określa się produkty:
– składające się lub wytworzone wyłącznie z surowców nie zawierających pszenicy (i jej odmian takich, jak pszenica durum, orkisz lub kamut), żyta, jęczmienia i owsa lub ich odmian, w których całkowity poziom glutenu nie może przekraczać 20 mg/kg;
– zawierające jeden lub więcej składników z pszenicy (i jej odmian takich, jak pszenica durum, orkisz lub kamut), żyta, jęczmienia i owsa lub ich odmian, które zostały specjalnie przetworzone w celu usunięcia z nich glutenu, a całkowity poziom glutenu nie może przekraczać 20 mg/kg

Powyższe wartości odnoszą się do produktów w postaci, w jakiej są wprowadzane do obrotu i sprzedawane konsumentowi.

Z informacji udzielonej nam przez producenta syropu glukozowo-fruktozowego wynika, że dostarczany nam syrop zawiera poniżej 20 mg glutenu na kg syropu czyli według definicji powyżej może być określony jako produkt bezglutenowy. Ponadto dodawany jest on do jogurtów w ilości ok. 4 % czyli przeliczając według receptury – jogurt owocowy Jogobella zawiera około 0,8 mg glutenu na kg gotowego produktu co oznacza, że jeden kubeczek jogurtu a 150 g zawiera 0,12 mg glutenu, natomiast jeden kubek jogurtu a 500 g zawiera 0,4 mg glutenu.

Jestem bardzo zadowolona z odpowiedzi tej firmy. Widać, że podeszli do tematu bardzo poważnie. Od 1 listopada kilka razy sięgnęłam po produkty tej firmy i (na szczęście) żadnych niepokojących dolegliwości nie odczuwałam. Bardzo mnie to cieszy. Mam nadzieję, że z Wami będzie podobnie.

W następnych wpisach zamieszczę informacje, jakie uzyskałam od kolejnych producentów.

Share this...
Share on FacebookTweet about this on Twitter

11 Comments Dodaj swój

  1. ~Martyna napisał(a):

    Kurczę, szacun dla Zotta za poważne podejście do sprawy

  2. ~Weronika napisał(a):

    Witam, mogłabyś powiedzieć mi jakie jogurty i inne produkty bez znaczka z przekreślonym kłosem spożywasz. Chodzi mi o to że ja strasznie boje się jeść takich rzeczy które właśnie go nie mają, fajnie by było gdybyś parę produktów mi wymieniła po których Ci nic nie dolega. Z góry dziękuje;)

    1. ~bezglutenowy.blog.pl napisał(a):

      Jem zazwyczaj Muller (http://bezglutenowy.blog.pl/2012/12/16/jogurty-muller/) i Zott. W pozostałych wypadkach czytam etykiety. Jeśli jest cokolwiek, co mnie niepokoi, to nigdy nie jem. Produkty tych dwóch firm jem najczęściej. Pozdrawiam i służę pomocą! 🙂

  3. ~Anna Dzierżanowska napisał(a):

    Witam serdecznie. Z tego co zrozumiałam, to jogurty zawierające w swoim składzie syrop glukozowo-fruktozowy, mogą nie mieścić się w „normie” produktów bezglutenowych. Jeżeli źle to zinterpretowałam, to proszę o wyprowadzenie mnie z błędu. Strasznie dużo wszędzie tego syropu 🙁 Staram się to jakoś „ogarnąć” i cały czas się czegoś nowego uczę. Sama nie jestem na diecie, ale mam dziecko chore na celiakię i nie chciałabym mu zaszkodzić jakimś produktem. Pozdrawiam

    1. ~bezglutenowy.blog.pl napisał(a):

      Akurat Jogobella się w tym bezpiecznym zakresie mieści, ale to prawda, może być tak, że syrop glukozowo-fruktozowy nam zaszkodzi. Polecam przeczytanie licznych tematów na forum.celiakia.pl oraz przeczytanie porad na celiakia.pl – powinno to wiele wyjaśnić. Pozdrawiam i zapraszam ponownie na mojego bloga!

  4. ~Magdalena napisał(a):

    A co ze śmietanką luksusową dozwolona czy zabroniona ?

    1. ~bezglutenowy.blog.pl napisał(a):

      Trzeba byłoby zerknąć na jej skład…

  5. ~Hajduk napisał(a):

    Nie kupuję jogobelli ze względu na zawartość cukru przemysłowego. Kiedyś był to jogurt z owocami, teraz jest papką – owoców mało co, a syropu glukozowo-fruktozowego dużo. Dlaczego dodajecie te świństwo? To zapychacz o którego się tyje! Radzę czytać skład wszystkich jogurtów przed kupnem. Zauważyłam również dziwną rzecz – jogurty w których nie ma świństw są DROŻSZE i jest ich mało na rynku.

  6. ~Mirella napisał(a):

    Kiedy w 2008r. przeszłam na dietę bezglutenową, bo zdiagnozowano u mnie celiakię, jogurty Zott były z glutenem i to musiały być dość mocno zagęszczane, bo mały jogurt doprowadzał mnie do silnych bóli jelit. Osobiście pisałam do firmy Zott maila z pytaniem o gluten i otrzymałam odpowiedź twierdzącą, że produkty są glutenowe. Teraz zmienili najwyraźniej politykę, bo dieta bezglutenowa stała się popularna. Raz, że coraz więcej osób choruje, a dwa są tacy, co mimo, iż nie są chorzy nie stosują glutenu w diecie.

  7. ~Anetkaaa1987 napisał(a):

    Testowanie Zott Natur Śmietana to genialna przygoda. ze tą śmietaną wszystko się udaje i wychodzi genialnie. Polecam do makaronów, ciast, kremów. Idealna!!!

  8. ~Mikolaj napisał(a):

    Oprócz forum warto też zajrzeć na http://www.euroimmundna.pl/celiakia , sam dowiedziałem się o swojej dolegliwości po badaniach, zmieniłem dietę i choć nie jest łatwo- czuje się o wiele lepiej. Czego się w końcu nie robi dla zdrowia ? O jogurtach Zott wcześniej nie wiedziałem, muszę ich wypróbować.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *