Wawel oszukuje

dnia

Ze smutkiem muszę Was poinformować o tym, że czytanie etykiet nie zawsze niesie za sobą bezpieczeństwo. Wawel na swoich krówkach mlecznych zamieszcza zupełnie inny skład niż ten, który zamieszcza na pojedynczych krówkach. Niestety przekonałam się o tym w bardzo bolesny sposób.

Wczoraj kupiłam krówki mleczne firmy Wawel (w opakowaniu, nie na sztuki). W sklepie czytałam skład chyba z 10 razy. To samo robił mój chłopak. Po przeczytaniu składu od a do zet postanowiliśmy zakupić krówki, gdyż nic niepokojącego w składzie nie było.

W zakupie utwierdziła mnie również informacja, jaką uzyskałam od producenta, kiedy wysłałam do nich maila.
Wówczas napisali mi oni:

„Jedynym produktem, który nie zawiera glutenu – ilość zgodna z rozporządzeniem ministra zdrowia – to Krówki mleczne.”

Kupiłam krówki i zabrałam się dziś za jedzenie. Zjadłam prawie całą paczkę i zaczęłam się źle czuć. Jelita bolały mnie coraz mocniej, pojawił się ich silny skurcz, doszła wysoka temperatura. Okazało się, że na krówkach znajduje się inny skład niż ten, który widnieje na opakowaniu. Co gorsza skład ten jest napisany na białym tle, czcionką w kolorze wściekłej pomarańczy!

Na papierku owijającym krówkę istnieje informacja, że krówka może zawierać: śladowe ilości orzechów arachidowych, innych orzechów, sezamu, pszenicy, jaj i soi.

No to już znalazłam winowajcę mojego silnego bólu oraz mocnej reakcji alergicznej. Oszukiwanie konsumenta w tak perfidny sposób zasługuje na potępienie. Nie można tego tak zostawić.

Postanowiłam więc napisać do nich kolejnego maila. W odpowiedzi na tego, w którym zapewniali mnie o bezpieczeństwie krówek. Na mnie działają nawet śladowe ilości glutenu i unikam każdego produktu, który taką informacją posiada w swoim składzie. Nie po to jestem na diecie, która ratuje moje zdrowie i życie, żeby być oszukiwaną.

Oto mail, który do nich napisałam:

Szanowna Pani,
Zakupiłam Państwa produkt, który rekomendowany był przez Was (w poprzednim mailu) jako bezglutenowy. Zgodnie z informacją zawartą na opakowaniu krówek mlecznych, skład nie stanowił zagrożenia dla osób, które nie tolerują glutenu. W składzie widocznym na opakowaniu znajduje się: cukier, syrop glukozowy, mleko w proszku odtłuszczone (14 proc.), masło, aromat. Produkt, według składu na opakowaniu, zawiera także: mleko oraz może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych, innych orzechów, jaj, sezamu i soi. Nie wątpiąc w prawdomówność i rozsądek twórców składu zjadłam kilka krówek. Niestety, pojawił się silny ból jelit oraz wysoka gorączka. Co się jednak okazało, na pojedynczych krówkach widnieje inny skład! Istnieje informacja, że krówka może zawierać: śladowe ilości orzechów arachidowych, innych orzechów, sezamu, pszenicy, jaj i soi.

Pragnę państwa poinformować, że pszenica to jedno ze zbóż, które są zakazane dla osób, które nie tolerują glutenu. Nie wiem, co mieliście państwo na celu oszukując konsumentów (bo inaczej nie jestem tego w stanie nazwać), umieszczając inny skład na opakowaniu krówek, a inny na pojedynczych krówkach. Dotychczas uważałam firmę „Wawel” za firmę z tradycją i z zasadami. O tym, że tak nie jest, przekonałam się w sposób bardzo brutalny, gdyż musiałam zażyć leki, które powoli redukują moją reakcję alergiczną i ból.

Nie wiem, czy jesteście państwo świadomi powagi tej sytuacji. To nie jest błahy problem, jak np. pomyłka w smaku produktu. Tu chodzi o ludzkie zdrowie i życie.

Uważajcie proszę na każdy kupowany przez Was produkt. Ja aktualnie cierpię po zjedzeniu czegoś, co z pozoru było dla nas bezpieczne. Ograniczone zaufanie przede wszystkim!

6 komentarzy Dodaj własny

  1. ~martalinsa pisze:

    Bardzo Ci współczuję, sama jestem strasznie uważna. Kiedyś bardzo lubiłam kisiele firmy Doctor Oetker ,, Słodka chwila” od kiedy dowiedziałam się, że choruję na celiakię, oczywiście musiałam być bardziej ostrożna i sprawdzić moje ulubione przysmaki. Na etykiecie owych kisieli znajduje się w składzie informacja : „skrobie” oczywiście napisałam maila do producenta, z pytaniem o skrobie i o tym, że jestem uczulona na gluten. Firma odpisała mi : ” Słodka Chwila Kisiele Dr. Oetkera nie zawierają w swoim składzie glutenu. ” O rodzajach skrobi już nie napisali… Tak więc doszłam do wniosku, że lepiej ich nie jeść, bo nie są za bardzo bezpieczne… A producenci nie wiedzą jak ważna jest rzetelna informacja o składnikach w produktach.

    Pozdrawiam !!

    1. Dziękuję za wizytę na blogu i za komentarz. Z tego, co Dr Oetker napisał mi, kiedy pytałam o bezglutenowość produktów (http://bezglutenowy.blog.pl/2013/01/07/dr-oetker-dla-bezglutenowcow/) to Słodka Chwila jest bezglutenowa. Ale naprawdę trzeba bardzo uważać i jak tylko cokolwiek wzbudza Twój niepokój, nie jedz tego. Szkoda zdrowia!

  2. ~kryslo pisze:

    Tak już jest z nieuczciwymi producentami. Otrzymałem dzisiaj informację od firmy „Turek” odnośnie produktów bezglutenowych. Jeśli chciałabyś opublikować ją na blogu proszę podać maila i wyślę. Pozdrawiam.

    1. Dziękuję za wizytę na blogu! Możesz zostawić informację z firmy „Turek” w komentarzu na blogu. Zamieszczę ją wówczas w osobnej notce, by więcej osób mogło się o tym dowiedzieć. Zapraszam na bloga ponownie!

  3. ~kryslo pisze:

    Witam,

    Generalnie sery pleśniowe naturalne są wolne od glutenu, co wynika z technologii. Problem może pojawić się w przypadku serów z dodatkami smakowymi.

    Sery pleśniowe marki „TUREK” i „Sekret Mnicha” są wolne od glutenu z wyjątkiem:
    Sera camembert o smaku wędzonym – do sera dodawany jest aromat, który właśnie zawiera białka pszenicy i soi.

    W niedługim czasie wejdą w życie przepisy dotyczące informacji przekazywanych konsumentom.
    Zgodnie z tymi przepisami producenci będą zobligowani do podawania i wyraźnego zaznaczenia informacji o alergenach jakie są w produkcie lub jakie są dodawane do niego. Będzie to duże ułatwienie dla konsumentów, którzy mają alergie pokarmowe.

    Na opakowaniach naszych produktów takie informacje już są podawane.

    Pozdrawiam
    Agnieszka Kukuła – Wasilewska

    Specjalista ds. Jakości
    Mleczarnia TUREK Sp. z o.o. – Zakład w Turku
    ul. Milewskiego 11
    62-700 Turek

    ( tel. +48 63 289 73 66
    6 fax +48 63 289 71 21
    * email agnieszka.kukula@turek.com.pl

    http://www.turek.com.pl

    siedziba Spółki:
    Mleczarnia Turek Sp. z o.o.
    NIP: 668-17-19-786 / REGON: 311090933 / KRS 0000077631
    Sąd Rejonowy w Poznaniu, XXII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego
    kapitał zakładowy 83.684.500,00 zł

  4. ~SAVITOR pisze:

    Zapraszam serdecznie, wsztystkich miłośników Krówek do zapoznania się z ofertą firmy SAVITOR.

    Nasze wyroby nie zawierają sztucznych barwników, konserwantów ani glutenu, co mamy potwierdzone badaniami, ponadto do produkcji naszych słodyczy używamy najwyższej jakości składników, co również mamy udokumentowane od wielu lat certyfikatem „Najlepsze w Polsce”

    W ofercie mamy szeroką gamę krówek – w klasycznych smakach, które zna każdy tj. mleczna, kakaowa i ciągutka, oraz krówki smakowe: espresso, miodowe, likierowe, maślane, makowe, marcepanowe, orzechowe, lukrecja ze śmietaną, lukrecja z miętą i lukrecja z truskawką (WSZYSTKIE BEZGLUTENOWE!!!)
    Naszą nowością są Krówki (klasyczne) BEZ LAKTOZY.

    w razie jakichkolwiek pytań, proszę o kontakt:

    biuro@savitor.com

    SAVITOR Sp. z o.o.
    Piekary, ul.Jagodowa 6
    62-200 Gniezno
    tel.(61) 426-37-89, fax.(61) 424 76 21

    pozdrawiam 🙂

Skomentuj ~bezglutenowy.blog.pl Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.