Mięso mielone, kukurydza, fasola, pomidory i ser – to wszystko stało się elementami wariacji na temat chili con carne.

Co potrzebujemy?
- mięso mielone
- mała puszka kukurydzy
- cebula
- mała puszka fasoli
- dwie małe papryczki (lub połowa dużej)
- kawałek startego sera
- pomidory w puszce (lub passata pomidorowa)
- pomidorki koktajlowe (kilka sztuk)
- papryczka chili (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- oregano, papryka słodka, pieprz cayenne
- oliwa
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy. Dodajemy przyprawy, wrzucamy paprykę pokrojoną drobno, kukurydzę i fasolę w puszce.
Wszystko smażymy. Dodajemy pomidory z puszki/passatę pomidorową i dusimy pod przykryciem ok. 20 minut. Dodajemy starty ser i wszystko mieszamy. Pod koniec dodajemy pokrojone na plasterki pomidorki koktajlowe oraz opcjonalnie papryczkę chili pokrojoną drobno.
Gotowe!