Wariacja na temat chili con carne

Mięso mielone, kukurydza, fasola, pomidory i ser – to wszystko stało się elementami wariacji na temat chili con carne.

Co potrzebujemy?

  • mięso mielone
  • mała puszka kukurydzy
  • cebula
  • mała puszka fasoli
  • dwie małe papryczki (lub połowa dużej)
  • kawałek startego sera
  • pomidory w puszce (lub passata pomidorowa)
  • pomidorki koktajlowe (kilka sztuk)
  • papryczka chili (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • oregano, papryka słodka, pieprz cayenne
  • oliwa

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy. Dodajemy przyprawy, wrzucamy paprykę pokrojoną drobno, kukurydzę i fasolę w puszce.

Wszystko smażymy. Dodajemy pomidory z puszki/passatę pomidorową i dusimy pod przykryciem ok. 20 minut. Dodajemy starty ser i wszystko mieszamy. Pod koniec dodajemy pokrojone na plasterki pomidorki koktajlowe oraz opcjonalnie papryczkę chili pokrojoną drobno.

Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.