Wariacja na temat chili con carne

Mięso mielone, kukurydza, fasola, pomidory i ser – to wszystko stało się elementami wariacji na temat chili con carne.

Co potrzebujemy?

  • mięso mielone
  • mała puszka kukurydzy
  • cebula
  • mała puszka fasoli
  • dwie małe papryczki (lub połowa dużej)
  • kawałek startego sera
  • pomidory w puszce (lub passata pomidorowa)
  • pomidorki koktajlowe (kilka sztuk)
  • papryczka chili (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • oregano, papryka słodka, pieprz cayenne
  • oliwa

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy. Dodajemy przyprawy, wrzucamy paprykę pokrojoną drobno, kukurydzę i fasolę w puszce.

Wszystko smażymy. Dodajemy pomidory z puszki/passatę pomidorową i dusimy pod przykryciem ok. 20 minut. Dodajemy starty ser i wszystko mieszamy. Pod koniec dodajemy pokrojone na plasterki pomidorki koktajlowe oraz opcjonalnie papryczkę chili pokrojoną drobno.

Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *