Dziś zamieszczam wpis, który opiera się na informacji uzyskanej od Kryslo – czytelnika bloga. Jest to mail od firmy „Turek”.
Dziękuję za komentarz z informacją i zapraszam ponownie na bloga!
A oto informacja firmy:
Generalnie sery pleśniowe naturalne są wolne od glutenu, co wynika z technologii. Problem może pojawić się w przypadku serów z dodatkami smakowymi.
Sery pleśniowe marki „TUREK” i „Sekret Mnicha” są wolne od glutenu z wyjątkiem: sera camembert o smaku wędzonym – do sera dodawany jest aromat, który właśnie zawiera białka pszenicy i soi.
W niedługim czasie wejdą w życie przepisy dotyczące informacji przekazywanych konsumentom. Zgodnie z tymi przepisami producenci będą zobligowani do podawania i wyraźnego zaznaczenia informacji o alergenach jakie są w produkcie lub jakie są dodawane do niego. Będzie to duże ułatwienie dla konsumentów, którzy mają alergie pokarmowe.
Na opakowaniach naszych produktów takie informacje już są podawane.
To bardzo dobra wiadomość!
mam pytanko czy serki do smarowania tj z ziołami papryką itd firmy Turek są bezpieczne i wolne od glutenu?pozdrawiam
mam pytanko czy serki do smarowania tj z ziołami papryką szczypiorkiem itd firmy Turek są wolne od glutenu? jakie jeszcze znasz serki do smarowania wolne od glutenu?pozdrawiam
Nie pamiętam, czy akurat Turek robi bezglutenowe sery do smarowania. Ja zawsze czytam skład i są takie serki, które są dla nas bezpieczne. Warunek jest taki, by ZAWSZE czytać skład, nawet jeśli mamy sprawdzone produkty. Nigdy nie wiadomo, czy producent nie zmienił składu.
czytałam skład i nie ma tam nic niepokojącego,a ty jakie serki do smarowania kupujesz? może coś polecisz?pozdrawiam
Ostatnio kupiłam np. Capresi do smarowania. Nie ma w nim niczego niepokojącego.