Tajska zupa bezglutenowa z krewetkami

Jeśli macie ochotę na zupę, a także lubicie ostre dania, mam dla Was przepis na pyszną tajską zupę. Przygotowałam ją na bazie tajskiego bulionu, więc jej smak był naprawdę nieziemski.

Składniki na bulion:

  • 1 litr wody
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka cukru
  • 4 plasterki chili
  • 4 plasterki imbiru
  • 2 łyżeczki trawy cytrynowej
  • 1/3 cebuli
  • 1 ząbek czosnku, przepołowiony
  • kilka gałązek kolendry
  • sól

Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i gotujemy ok. 1/2 godziny. Później przecedzamy i na tej bazie gotujemy zupę tajską z krewetkami.

Składniki na zupę:

  • bulion (z poprzedniego przepisu)
  • 30 g pasty tom yum, która jest bezglutenowa
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 200 g pomidorów z puszki
  • 100 g grzybów chińskich (pochwiaków) z puszki
  • 200 g oczyszczonych krewetek
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypiorek
  • kolendra

Do bulionu dodajemy pastę tom yum (uwaga, jest naprawdę ostra). Gotujemy. Dodajemy mleko kokosowe, pomidory i grzybki*, które wcześniej odcedzamy i kroimy na połówki. Gotujemy. Dodajemy krewetki (moje były już obrane z pancerzy i jelit, zostawiłam im ogonki). Gotujemy, doprawiamy sosem rybnym i sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek oraz liście kolendry.

*Grzyby chińskie, tzw. pochwiaki lub grzyby słomkowe są bardzo znane i szeroko stosowane w kuchni azjatyckiej. Rosną na podłożu ze słomy ryżowej, stąd też pochodzi ich nazwa. Grzyby te zbiera się kiedy są jeszcze młode, a w smaku smaku są delikatne i lekko słodkawe. Same w sobie nie mają zbyt ciekawego smaku. Są po prostu neutralne, ale po dodaniu do zupy (lub innego dania) nabierają fajnego smaku i stanowią ciekawe urozmaicenie. 

Inspiracją do przygotowania dania była Kwestia Smaku. 

2 komentarze Dodaj własny

  1. Jatoja pisze:

    Sos sojowy zawiera gluten!

    1. Bezglutenowy sos sojowy nie, a takie są dostępne, nawet w Kauflandzie 🙂

Skomentuj Jatoja Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.