Jeśli macie ochotę na zupę, a także lubicie ostre dania, mam dla Was przepis na pyszną tajską zupę. Przygotowałam ją na bazie tajskiego bulionu, więc jej smak był naprawdę nieziemski.
Składniki na bulion:
- 1 litr wody
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka cukru
- 4 plasterki chili
- 4 plasterki imbiru
- 2 łyżeczki trawy cytrynowej
- 1/3 cebuli
- 1 ząbek czosnku, przepołowiony
- kilka gałązek kolendry
- sól
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i gotujemy ok. 1/2 godziny. Później przecedzamy i na tej bazie gotujemy zupę tajską z krewetkami.
Składniki na zupę:
- bulion (z poprzedniego przepisu)
- 30 g pasty tom yum, która jest bezglutenowa
- 100 ml mleka kokosowego
- 200 g pomidorów z puszki
- 100 g grzybów chińskich (pochwiaków) z puszki
- 200 g oczyszczonych krewetek
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypiorek
- kolendra
Do bulionu dodajemy pastę tom yum (uwaga, jest naprawdę ostra). Gotujemy. Dodajemy mleko kokosowe, pomidory i grzybki*, które wcześniej odcedzamy i kroimy na połówki. Gotujemy. Dodajemy krewetki (moje były już obrane z pancerzy i jelit, zostawiłam im ogonki). Gotujemy, doprawiamy sosem rybnym i sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek oraz liście kolendry.
*Grzyby chińskie, tzw. pochwiaki lub grzyby słomkowe są bardzo znane i szeroko stosowane w kuchni azjatyckiej. Rosną na podłożu ze słomy ryżowej, stąd też pochodzi ich nazwa. Grzyby te zbiera się kiedy są jeszcze młode, a w smaku smaku są delikatne i lekko słodkawe. Same w sobie nie mają zbyt ciekawego smaku. Są po prostu neutralne, ale po dodaniu do zupy (lub innego dania) nabierają fajnego smaku i stanowią ciekawe urozmaicenie.
Inspiracją do przygotowania dania była Kwestia Smaku.
Sos sojowy zawiera gluten!
Bezglutenowy sos sojowy nie, a takie są dostępne, nawet w Kauflandzie 🙂