Podczas ostatnich zakupów w Biedronce, już przy samej kasie, trafiłam na kukurydziane tacosy (skład to tylko 3 pozycje, kukurydza, woda i sól). Pomyślałam, że trzeba jak najszybciej zrobić z nimi jakieś cuda. Wybór padł na tacosy z carnitas oraz salsą z mango, pomidorków koktajlowych i kolendry.
Przygotowanie mięsa trochę trwa, ale naprawdę warto zrobić carnitas, bo z takim mięsem tacosy smakują wyjątkowo.
Co potrzebujemy?
Carnitas:
- karkówka (ok. 500 g) – może być łopatka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- szczypta ostrej papryki w proszku
- szczypta mielonego czarnego pieprzu
- 2 liście laurowe
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula (u mnie czerwona)
- 1 pomarańcza (sam sok, ominęłam dodanie skórki)
Do posypania mięsa: żółty ser tarty
Salsa do tacos:
- 1 duże dojrzałe mango
- dwie garści pomidorków koktajlowych
- posiekana cebula szalotka (lub cukrowa)
- ostra papryczka (posiekana)
- świeża kolenra
- sok z 1 limonki
- szczypta soli
Zaczynamy przygotowywanie mięsa. Kroimy je na kawałki (ok. 5 cm), wkładamy do naczynia żaroodpornego, doprawiamy przyprawami, dodajemy liście laurowe, czosnek, cebulę. Wyciskamy na wszystko sok z pomarańczy. Ustawiamy naczynie na gazie, wlewamy szklankę wody, doprowadzamy do wrzenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni, przez około 2 godziny.
Wykładamy naczynie z pieca, mięso wyciągamy na talerz i rozdrabniamy widelcem na cząstki. Wyławiamy z naczynia wszystkie pozostałości po pieczeniu, wstawiamy naczynie znów na „gaz”, redukujemy sos. Potem wkładamy mięso do sosu, mieszamy. Przekładamy wszystko na patelnię, by lekko zrumienić. Gotowe!
W międzyczasie przygotowujemy salsę. Mango kroimy w kostkę, pomidorki w ćwiartki. Cebulkę drobno, wszystko mieszamy. Dodajemy kolendrę, sól, papryczkę chili. Skrapiamy sokiem z limonki i wszystko mieszamy.
Tacos podgrzewamy w piekarniku, wykładamy na nie mięso, posypujemy startym serem i nakładamy salsę.
Gotowe!
Inspiracją były liczne internetowe przepisy na carnitas i przeróżne salsy do tacos.