Jajka w koszulkach (inaczej jajka poche) to coś, co wielu spędza sen z powiek. Mam jednak sposób, dzięki któremu przygotowanie takiego jajka będzie naprawdę proste. A w towarzystwie szparagów będzie w ogóle wyjątkowe.
Co potrzebujemy?
- szparagi
- jajko
- trochę tłuszczu (masło/oliwa)
- folia spożywcza
- woda
Szparagi gotujemy na parze, wcześniej odłamując końcówki łodyg (złamią się w odpowiednim miejscu, ale można też samemu je przyciąć). Na miseczkę/kubeczek wykładamy folię spożywczą, którą smarujemy tłuszczem po środku. Wbijamy jajko i zawiązujemy folię. Gotujemy wodę i wrzucamy do wrzątku, gotując ok. 4 minuty. Potem delikatnie wyjmujemy z folii.
Możemy posypać serem, ale to nie jest obowiązkowa wersja.