Świąteczne ciasto makowe z orzechami

U mnie dziś wypieki świąteczne. Babka już upieczona, na blogu znajdziecie na nią przepis, a ja chcę pokazać Wam ciasto makowe z orzechami.

Co potrzebujemy?
160 g mąki bezglutenowej
3 jajka
125 g cukru
50 g oleju
60 g niebieskiego maku
60 g orzechów włoskich
pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Jajka ubijamy z cukrem na puch. Ciągle ubijając, dodajemy olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypujemy mach i orzechy. Wszystko mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej.

Pieczemy w 180 st. Celsjusza przez około 50 minut.

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki „120 przepisów bezglutenowych, które zawsze Ci się udadzą!”

2 komentarze Dodaj własny

  1. ~bialorucka pisze:

    ja z tego przepisu zrobilam keks 🙂 i podwoilam proporcje bo wydawalo mi sie ze malo wyjdzie ciasta 🙂

    1. Ciasto wyszło w sam raz, ale z podwojonymi proporcjami na pewno wyszło równie dobre! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.