Mam dziś dla Was przepis na pyszny makaron ryżowy z brokułami, kurczakiem, kukurydzą cukrową i sosem orzechowym. Aromatyczny i prosty w przygotowaniu.
Co potrzebujemy?
- makaron ryżowy (szerszy, ok. 3-5 mm)
- średniej wielkości brokuł
- kukurydza cukrowa w kolbach (jeśli nie ma, może być mała puszka konserwowej)
- podwójny filet z piersi kurczaka
- biały pieprz
- 2-3 ząbki czosnku (starte)
- mały kawałek imbiru (starty)
- olej do woka (lub inny)
- łyżeczka mąki bezglutenowej
- posiekany szczypiorek/dymka
- kolendra i chili do posypania
- sos hoisin: 8 łyżek sosu sojowego, 8 łyżek wody, 2 płaskie łyżki masła orzechowego, 2 łyżki cukru, 3 łyżki octu ryżowego, 6 łyżeczek oleju sezamowego, szczypta pieprzu cayenne
Kukurydzę gotujemy, żeby ziarna były lekko miękkie, ale nie rozgotowane. Brokuł przelewamy dwa razy wrzątkiem, a makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Filety z kurczaka kroimy na kawałki, posypujemy białym pieprzem i mieszamy ze startym czosnkiem i imbirem.
Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą, podgrzewamy, cały czas mieszając, aż wszystkie się połączą.
W woku rozgrzewamy olej, smażymy kurczaka, pod koniec smażenia obsypujemy mięso mąką. Dodajemy ziarna kukurydzy. Jeśli wykorzystujemy kukurydzę w kolbach możemy skrajać ziarna w większych kawałkach. Dorzucamy podzielonego na różyczki brokuła. Wszystko podsmażamy i dodajemy makaron. Następnie wlewamy sos i jeszcze chwilę podsmażamy.
Podajemy z posiekanym szczypiorkiem/dymką, kolendrą i chili.
Inspiracją niezastąpiona Kwestia Smaku.