Stir-fry z makaronem ryżowym, brokułami, kurczakiem i sosem orzechowym

dnia

Mam dziś dla Was przepis na pyszny makaron ryżowy z brokułami, kurczakiem, kukurydzą cukrową i sosem orzechowym. Aromatyczny i prosty w przygotowaniu.

Co potrzebujemy?

  • makaron ryżowy (szerszy, ok. 3-5 mm)
  • średniej wielkości brokuł
  • kukurydza cukrowa w kolbach (jeśli nie ma, może być mała puszka konserwowej)
  • podwójny filet z piersi kurczaka
  • biały pieprz
  • 2-3 ząbki czosnku (starte)
  • mały kawałek imbiru (starty)
  • olej do woka (lub inny)
  • łyżeczka mąki bezglutenowej
  • posiekany szczypiorek/dymka
  • kolendra i chili do posypania
  • sos hoisin: 8 łyżek sosu sojowego, 8 łyżek wody, 2 płaskie łyżki masła orzechowego, 2 łyżki cukru, 3 łyżki octu ryżowego, 6 łyżeczek oleju sezamowego, szczypta pieprzu cayenne

Kukurydzę gotujemy, żeby ziarna były lekko miękkie, ale nie rozgotowane. Brokuł przelewamy dwa razy wrzątkiem, a makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Filety z kurczaka kroimy na kawałki, posypujemy białym pieprzem i mieszamy ze startym czosnkiem i imbirem.

Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą, podgrzewamy, cały czas mieszając, aż wszystkie się połączą.

W woku rozgrzewamy olej, smażymy kurczaka, pod koniec smażenia obsypujemy mięso mąką. Dodajemy ziarna kukurydzy. Jeśli wykorzystujemy kukurydzę w kolbach możemy skrajać ziarna w większych kawałkach. Dorzucamy podzielonego na różyczki brokuła. Wszystko podsmażamy i dodajemy makaron. Następnie wlewamy sos i jeszcze chwilę podsmażamy.

Podajemy z posiekanym szczypiorkiem/dymką, kolendrą i chili.

Inspiracją niezastąpiona Kwestia Smaku. 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *