A co powiecie na taką nietypową formę podania kalafiora? „Steki” z kalafiora robi się bardzo szybko. A z reszty tego warzywa można zrobić spód do pizzy z kalafiora lub kalafior w formie zapiekanej.
Co potrzebujemy?
- kalafior
- koperek
- bułka tarta bezglutenowa
- masło
- oliwa
- majonez
- czosnek (2 ząbki, zależy od upodobań)
- sos chili
- sól, pieprz
Kalafiora kroimy na pół i wykrawamy z niego ok. 2-centymetrowej grubości steki. Smażymy je z obu stron na rozgrzanej patelni z oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i pieczemy przez 15 minut, w połowie pieczenia obracając na drugą stronę.
W międzyczasie przygotowujemy sos, mieszając łyżkę majonezu, rozgniecione dwa ząbki czosnku, kilka kropel sosu chili). Wszystko mieszamy. Na patelni przygotowujemy bułkę tartą bezglutenową z masłem. Podsmażamy aż zrobi się „papka”.
Po wyjęciu z piekarnika kalafiora polewamy sosem, posypujemy bułką tartą z masłem oraz koperkiem.
Jeden komentarz Dodaj własny