Jedna z fanek Bezglutenowego Bloga – Katarzyna, podzieliła się ze mną przepisem na sok z buraków. Może ktoś z Was będzie nim zainteresowany?
Co potrzebujemy?
4 kg buraków
3 duże cebule
5 ząbków czosnku
4 szklanki wody
2 szklanki cukru
4 płaskie łyżki soli
1,5 szkl octu (można użyć dużo mniej)
10 ziarenek pieprzu
Buraki gotujemy, obieramy i trzemy na tarce. Jak na grubych oczkach to zostaną nam buraki do zasmażania jak na cienkich to będzie do wyrzucenia. Wszytko razem mieszamy i odstawiamy na 24 godz.
Następnie odcedzamy, wyciskamy. Sok przelewamy do słoików i pasteryzujemy. Buraczki dajemy do słoików (te starte na grubych oczkach) dolewamy troszkę soku i pasteryzujemy.Można również zamrozić buraczki.
Soku można dodawać do barszczu, jest pyszny.
Można użyć mniej cukru jak buraki sa bardzo słodkie oraz mniej czosnku (lub więcej) jak kto woli.