Mam dla Was przepis na smażony makaron ryżowy z brokułami i mięsem mielonym. Do stworzenia tego dania zainspirowała mnie Kwestia Smaku. Nieco zmodyfikowałam ten przepis.
Co potrzebujesz?
- 100 g makaronu ryżowego wstążki
- 450 g brokułów (jedna, dorodna „główka”)
- 250 g mielonego mięsa drobiowego (ja użyłam takiego z indyka)
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka startego imbiru (starłam świeży imbir, najlepsza opcja)
- 2 łyżeczki pasty chili (lub posiekana papryczki)
- 1/3 łyżeczki mielonego białego pieprzu
- 1/2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka pasty tamaryndowej (lub sok z 1 limonki)
- 4 łyżki sosu sojowego bezglutenowego
- posiekany szczypiorek
Na początek musimy ugotować makaron ryżowy w taki sposób, jak opisano na opakowaniu. W przypadku makaronu, który wybrałam, wystarczyło go zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 5 minut. W międzyczasie gotujemy wodę i na wrzątek wrzucamy brokuły. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około minutę, żeby nam się zbytnio nie rozgotował.
Mięso mielone mieszamy z cebulą, którą wcześniej drobno kroimy oraz z czosnkiem, który ścieramy. Do mięsa dodajemy imbir, pastę chili, biały pieprz. Mieszamy wszystko i odstawiamy na jakieś 15 minut.
W dużej patelni na oleju smażymy mięso. Obsmażamy je dokładnie, dodajemy rozdrobnione brokuły, pastę tamaryndową lub sok z limonki. Wszystko mieszamy i smażymy przez chwilę.
Następnie dodajemy makaron i smażymy cały czas mieszając. Dodajemy sos sojowy, gotujemy wszystko i mieszamy. Na koniec posypujemy wszystko szczypiorkiem. Można skropić dodatkowym sosem sojowym w razie potrzeby.
Smacznego!
Danie wygląda pysznie. Lubię połączenia makaronu z mięsem mielonym i warzywami. Danie wydaje się być smaczne i zdrowe.
Pozdrawiam i zapraszam również do mnie 😉