Słodkie śniadaniowe placuszki

Macie ochotę na bardziej urozmaicone śniadanie, a macie trochę więcej czasu na jego przygotowanie? Proponuję słodkie placuszki, które możecie zjeść z dżemem i syropem klonowym. Lub dowolnym dodatkiem.

Co potrzebujemy?

  • 2 jajka
  • 1 i 1/3 szklanki mąki bezglutenowej (u mnie mix Schar)
  • cukier puder (ok. 1,5 łyżki)
  • soda oczyszczona (1 łyżeczka)
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • 250 ml jogurtu (może być naturalny, u mnie truskawkowy pitny Skyr)
  • dżem bezglutenowy
  • syrop klonowy
  • oliwa

Jajka miksujemy z jogurtem, cukrem i masłem. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą.

Rozgrzewamy patelnię i wykładamy ciasto, smażymy z obu stron. Układamy placuszki jeden na drugim, przekładając dżemem i polewając syropem klonowym.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.