Macie ochotę na bardziej urozmaicone śniadanie, a macie trochę więcej czasu na jego przygotowanie? Proponuję słodkie placuszki, które możecie zjeść z dżemem i syropem klonowym. Lub dowolnym dodatkiem.
Co potrzebujemy?
- 2 jajka
- 1 i 1/3 szklanki mąki bezglutenowej (u mnie mix Schar)
- cukier puder (ok. 1,5 łyżki)
- soda oczyszczona (1 łyżeczka)
- 2 łyżki roztopionego masła
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- 250 ml jogurtu (może być naturalny, u mnie truskawkowy pitny Skyr)
- dżem bezglutenowy
- syrop klonowy
- oliwa
Jajka miksujemy z jogurtem, cukrem i masłem. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą.
Rozgrzewamy patelnię i wykładamy ciasto, smażymy z obu stron. Układamy placuszki jeden na drugim, przekładając dżemem i polewając syropem klonowym.
Smacznego!