Śledzimy groch z kapustą

Przedstawimy Wam teraz przepis na śledzia oraz na groch z kapustą. Jedno i drugie danie jest naprawdę pyszne!

Śledź

śledź w oleju
majonez
marchewka
ogórek kiszony
jajka na twardo
żelatyna bezglutenowa

Śledzie odsączamy z oleju. Wysuszamy i wykładamy na dno pojemnika. Pokrywamy je majonezem, na który kładziemy ogórek kiszony pokrojony w plasterki, a kolejną warstwę tworzymy z marchewki. Na to układamy połówki jajek. Z wywaru warzywnego i żelatyny robimy galaretkę, którą zalewamy przygotowane śledzie. Kiedy będziemy chcieli wyjąć je na talerz, by podać podczas Wigilii, musimy zanurzyć dno opakowania w gorącej wodzie, obrócić pudełko do góry dnem i wystawić na talerz.

Groch z kapustą

Ogólnie przyjęło się, by stosować kilogram kapusty na 20 dag grochu. My jednak używamy kilogram tego i tego, czyli składniki w stosunku 1:1.

groch łuskany (w całości lub połówki)
kapusta kiszona
cebulka
liść laurowy
pieprz ziarnisty
olej

Groch moczymy całą noc (jeśli jest całości) lub 2-3 godziny (jeśli jest w połówkach). Tak wymoczony groch gotujemy w wodzie, w której się moczył, aż będzie al dente. W międzyczasie do garnka wlewamy troszkę oleju, do którego dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę, którą smażymy, aż się zeszkli. Partiami dodajemy poszatkowaną wcześniej kapustę kiszoną i delikatnie podsmażamy. Kiedy wrzucimy już całą zalewamy wrzątkiem i dodajemy liść laurowy i ziarenka pieprzu. Następnie mieszamy wszystko ze sobą i gotujemy jeszcze około 20 minut, mieszając.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *