Śledzimy groch z kapustą

Przedstawimy Wam teraz przepis na śledzia oraz na groch z kapustą. Jedno i drugie danie jest naprawdę pyszne!

Śledź

śledź w oleju
majonez
marchewka
ogórek kiszony
jajka na twardo
żelatyna bezglutenowa

Śledzie odsączamy z oleju. Wysuszamy i wykładamy na dno pojemnika. Pokrywamy je majonezem, na który kładziemy ogórek kiszony pokrojony w plasterki, a kolejną warstwę tworzymy z marchewki. Na to układamy połówki jajek. Z wywaru warzywnego i żelatyny robimy galaretkę, którą zalewamy przygotowane śledzie. Kiedy będziemy chcieli wyjąć je na talerz, by podać podczas Wigilii, musimy zanurzyć dno opakowania w gorącej wodzie, obrócić pudełko do góry dnem i wystawić na talerz.

Groch z kapustą

Ogólnie przyjęło się, by stosować kilogram kapusty na 20 dag grochu. My jednak używamy kilogram tego i tego, czyli składniki w stosunku 1:1.

groch łuskany (w całości lub połówki)
kapusta kiszona
cebulka
liść laurowy
pieprz ziarnisty
olej

Groch moczymy całą noc (jeśli jest całości) lub 2-3 godziny (jeśli jest w połówkach). Tak wymoczony groch gotujemy w wodzie, w której się moczył, aż będzie al dente. W międzyczasie do garnka wlewamy troszkę oleju, do którego dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę, którą smażymy, aż się zeszkli. Partiami dodajemy poszatkowaną wcześniej kapustę kiszoną i delikatnie podsmażamy. Kiedy wrzucimy już całą zalewamy wrzątkiem i dodajemy liść laurowy i ziarenka pieprzu. Następnie mieszamy wszystko ze sobą i gotujemy jeszcze około 20 minut, mieszając.

Smacznego!

Share this...
Share on FacebookTweet about this on Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *