Co potrzebujemy?
- filet z sandacza (2 kawałki)
- cebula
- koperek
- natka pietruszki
- śmietana 30%
- sól, pieprz
- pomidorki
- pestki dyni
- rzodkiewka
- cykoria
- rukola
- sos balsamiczny
Szykujemy naczynie żaroodporne. Wkładamy do niego cebulę pokrojoną w piórka. Na to wykładamy sandacza (filet, skórą w dół). Solimy. Posypujemy koperkiem i natką pietruszki. Zalewamy śmietaną 30%. Pieczemy w 200 st. przez ok. 20-25 minut. Podajemy posypaną szczypiorkiem.
Sałatka to w tym wypadku: pomidorki, pestki dyni, rzodkiewka, cykoria, rukola, polewamy sosem balsamicznym, sól, pieprz.
Ziemniaki gotujemy i gnieciemy na puree z mlekiem i masłem. Posypujemy koperkiem.