Sałatka z makaronem ryżowym i krewetkami

Uwielbiam makaron ryżowy. Krewetki mogłabym jeść na okrągło. Naturalnym było więc, że skusiłam się na przygotowanie sałatki z makaronem ryżowym z krewetkami i sosem na bazie imbiru oraz octu ryżowego.

Składniki:

  • makaron ryżowy (ok. 100 g, bardzo cienkiego)
  • krewetki (wybrałam te duże, z ogonkami, których do sałatki się pozbyłam)
  • pomidorki koktajlowe (wybrałam cherry)
  • ogórek zielony
  • orzeszki ziemne solone
  • papryczka chili
  • szczypiorek
  • imbir (starty, płaska łyżka)
  • ocet ryżowy i ocet winny (ok. 1/3 szklanki)
  • cukier (może być brązowy lub zwykły)
  • sok z limonki
  • świeże kiełki fasoli mung
  • sos rybny (ok. 2 łyżek)

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją. Mój trzeba było zalać wrzątkiem i po ok. 3 minutach odcedzić. Ugotowany makaron trzeba pociąć/pokroić na mniejsze kawałki (można to zrobić nożem lub nożyczkami, każda opcja dobra). Jeśli mamy krewetki mrożone, odmrażamy je. Pamiętajcie, żeby usunąć jelito (ciemna kreska na krewetce). Sami wiecie czemu… 😉

Pomidorki kroimy na połówki. Jeśli są większe – na ćwiartki. Ogórka obieramy oraz kroimy na plasterki. Orzeszki ziemne siekamy lub nie – jak wolimy. Ja dałam całe. Teraz czas na sos! Do garnka wrzucamy starty na drobno imbir (łatwiej obiera się go łyżeczką, uwierzcie!), ocet ryżowy i winny, cukier i gotujemy. Następnie dodajemy krewetki oraz połowę chili. Gotujemy chwilę. Odstawiamy wszystko z ognia. Dodajemy resztę chili, sok z limonki (sok z ok. 3 limonek), sos sojowy i rybny.

Do miseczki wrzucamy makaron. Dodajemy pomidorki i ogórka. Wrzucamy kiełki fasoli i krewetki. Posypujemy orzeszkami, dodajemy szczypiorek i lekko mieszamy, dodając sos.

Inspiracją niezastąpiona Kwestia Smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.