Kupiłam filety z piersi kurczaka i początkowo pomyślałam, że zrobię po prostu kotlety. Ale… Chwilę poszperałam w internecie oraz pomyślałam, na co mam ochotę i… wyszła z tego sałatka. Sałatka z kurczakiem a’la fajita, nachosami, guacamole i pysznym sosem. Uwierzcie mi – smak jest bezbłędny!
Co potrzebujemy?
- mieszanka sałat (wybrałam z roszponką)
- 3 filety z piersi kurczaka
- 3 małe cebulki czerwone (2 do mięsa + 1 do salsy)
- 1 cebula
- czerwona papryka
- limonka
- łyżeczka kuminu (kmin rzymski)
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- 1 łyżka marynowanej papryczki (miałam chili, ale może być jalapeño)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- guacamole (2 dojrzałe awokado, sok z limonki, sól, czosnek, świeże chili)
- pomidorki koktajlowe (ok. 4-5)
- tarty ser cheddar
- nachosy
- sos (1/4 szklanki majonezu, 1/2 szklanki gęstej śmietany 12%, sok z cytryny, szczypiorek, 2 ząbki czosnku)
Kurczaka kroimy w mniejsze kawałki. Wkładamy do miski, dodajemy przyprawy (pół łyżeczki papryki wędzonej, kminu rzymskiego, sól, pieprz), skrapiamy sokiem z połowy limonki, dodajemy 2 łyżki oleju roślinnego (ja wybrałam rzepakowy) i wszystko mieszamy. Odstawiamy na ok. 30 min.
Czas na warzywa! Paprykę kroimy w słupki, cebulę czerwoną (2 z nich) oraz zwykłą w półplasterki. Wszystko mieszamy z solą, pieprzem, resztą kuminu, papryki wędzonej, kapką oleju i sokiem z połowy limonki.
Rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej kurczaka. Po podsmażeniu ściągamy z patelni i na tę samą wykładamy warzywa. Smażymy, dorzucamy obsmażonego kurczaka oraz pokrojoną w kostkę papryczkę z zalewy.
Czas na guacamole. Podstawą jest wybór dobrego (niezbyt twardego oraz niezbyt dojrzałego) awokado. Obieramy je, wydrążamy i rozgniatamy widelcem. Dodajemy sok z limonki, sól i rozgnieciony w prasce czosnek. Wszystko mieszamy.
Mix sałat wrzucamy do miski. Dodajemy sól i pieprz, mieszamy. Na środek wykładamy guacamole. Pokrojone i wymieszane z drobno posiekaną cebulą czerwoną pomidorki koktajlowe wykładamy na guacamole. To będzie taka nasza salsa. Na sałacie wykładamy grillowanego kurczaka oraz warzywa. Wszystko posypujemy startym cheddarem. Na około wykładamy nachosy. Można też wrzucić je w inną miseczkę tak, by dokładać je sobie do sałaty.
Wszystko podajemy z sosem, który przygotowujemy na bazie 1/4 szklanki majonezu, 1/2 szklanki gęstej śmietany 12%, soku z cytryny, drobno posiekanego szczypiorku oraz dwóch ząbków czosnku.
Inspiracją była niezastąpiona Kwestia Smaku oraz pół internetu.
Nachosy bezglutenowe??? ,gdzie kupie w Szczecinie???
Dostępne np. w Kauflandzie.