Rozgrzewająca zupa curry z cukinią

Nadszedł listopad, więc i czas na rozgrzewające zupy. Mam dziś dla Was propozycję na zupę curry z cukinią.

Co potrzebujemy?

  • oliwa
  • cebula (u mnie czerwona)
  • imbir
  • czosnek (2 ząbki)
  • marchewka
  • czerwona papryka
  • cukinia
  • czerwona pasta curry (ok. 2-3 łyżeczek, możecie mniej, jeśli nie lubicie zbyt mocno ostrych dań)
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 pomidory
  • bazylia
  • puszka mleka kokosowego

W garnku podgrzewamy oliwę, smażymy na niej cebulę, imbir oraz czosnek. Dodajemy startą (lub pokrojoną w kostkę) marchewkę. Smażymy i dodajemy czerwoną paprykę, również pokrojoną w kostkę. Po chwili smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię (nie trzeba jej obierać).

Dorzucamy czerwoną pastę curry. Smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy bulion i gotujemy aż do miękkości warzyw.

Dodajemy posiekane liście bazylii oraz mleko kokosowe. Zagotowujemy i potem odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy na gładką masę.

Podajemy z listkami bazylii. Smacznego!

Inspiracją niezastąpiona Kwestia Smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *