Nadszedł listopad, więc i czas na rozgrzewające zupy. Mam dziś dla Was propozycję na zupę curry z cukinią.

Co potrzebujemy?
- oliwa
- cebula (u mnie czerwona)
- imbir
- czosnek (2 ząbki)
- marchewka
- czerwona papryka
- cukinia
- czerwona pasta curry (ok. 2-3 łyżeczek, możecie mniej, jeśli nie lubicie zbyt mocno ostrych dań)
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 pomidory
- bazylia
- puszka mleka kokosowego
W garnku podgrzewamy oliwę, smażymy na niej cebulę, imbir oraz czosnek. Dodajemy startą (lub pokrojoną w kostkę) marchewkę. Smażymy i dodajemy czerwoną paprykę, również pokrojoną w kostkę. Po chwili smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię (nie trzeba jej obierać).
Dorzucamy czerwoną pastę curry. Smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy bulion i gotujemy aż do miękkości warzyw.
Dodajemy posiekane liście bazylii oraz mleko kokosowe. Zagotowujemy i potem odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy na gładką masę.
Podajemy z listkami bazylii. Smacznego!
Inspiracją niezastąpiona Kwestia Smaku.