Dziś proponuję Wam wariację na temat pyr z gzikiem. Ziemniaki w mundurkach z twarogiem, rzodkiewką, cebulką z masłem i szczypiorkiem.

Na początek trochę teorii. Pyry z gzikiem to danie kuchni wielkopolskiej. Stąd pyry, czyli w gwarze ziemniaki. Oraz gzik, czyli odpowiednio przyprawiony twaróg. Ziemniaki gotowane są w mundurkach, czyli bez obierania.
Co potrzebujemy?
- ziemniaki
- twarożek
- rzodkiewka
- szczypiorek
- cebulka
- masło
- sól, pieprz
Ziemniaki gotujemy bez obierania. Później kroimy na ćwiartki, wzdłuż. Wkładamy o naczynia żaroodpornego, posypujemy cebulkę i kładziemy masło na każdy kawałek ziemniaka.

Pieczemy ok. 15-18 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika na ziemniaki kładziemy twarożek, posiekaną drobno rzodkiewkę, szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem.