Ostatni przepis, który chcę Wam pokazać, to przepis na puszysty sernik. Do zrobienia tego ciasta zainspirował mnie blog Make Cooking Easier.
Co potrzebujemy?
800g sera twarogowego
1 kostka masła
6 żółtek
6 białek
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
1 bezglutenowy budyń waniliowy (proszek)
aromat zapachowy
cukier puder do posypania
Jak przygotować ciasto?
Potrzebujemy formy do pieczenia wielkości ok. 26 cm.
Zaczynamy od tego, że twaróg ucieramy z masłem. Dodajemy do tego budyń (proszek), aromat zapachowy oraz proszek do pieczenia.
Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie łączymy z masą twarogową. Z białek ubijamy sztywną pianę (w trakcie ubijania możemy dodać szczyptę soli). Gotową pianę dodajemy do ciasta i ostrożnie mieszamy całość.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy w piekarniku, który rozgrzewamy do temperatury 160 stopni C przez ok. 1 godzinę. Po godzinie, wyłączamy piekarnik i uchylamy lekko drzwiczki.
Sernik jest zupełnie inny, niż ten, który jadłam nie będąc na diecie bezglutenowej. Jest on naprawdę pyszny, wszystkim bardzo smakował.
W sam raz na święta 🙂
Jakiego użyłaś aromatu?
Użyłam aromatu Dr. Oetkera, a w innym przypadku aromatu produkowanego przez FoodCare (http://bezglutenowy.blog.pl/2013/03/02/foodcare/).
jakiej firmy użyłaś sera twarogowego, bo mnóstwo gotowych ma niestety dodatki glutenu
Z tego, co pamiętam Mlekovity. Ale pamiętam, że kilka widziałam bez glutenu.
Może być ten ser twarogowy : http://bezglutenowy.blog.pl/2013/03/31/puszysty-sernik/ ???
Którego z tych aromatów użyłaś : http://www.oetker.pl/handel/dodatki-do-pieczenia/article/185-aromaty.html ???
Będę chciała go w weekend upiec,ale zanim upiekę muszę ruszyć na polowanie,bo nie wiem gdzie dostane aromat :/
Wiem,że kiedyś miałam upiec,ale czas mi nie pozwolił,ale teraz mam taka ochotę na „mokre” ciasto,że je zrobię 🙂
Można użyć każdych aromatów w płynie Dr Oetkera (http://bezglutenowy.blog.pl/2013/11/25/dr-oetker-kolejne-informacje/). Jest w prawie każdym sklepie. Powodzenia! 🙂
Dziękuje,dziś ruszam na łowy i pójdę min do Lidla.
Może być ten ser : http://piatnica.com.pl/p/pl/twarog-sernikowy-mielony-1kg.html
Bo ostatnio,źle skopiowałam linka za co przepraszam :/
Lub podpowiedz mi jak możesz jak nie dostanę w/w sera to jakim mogę zastąpić.
Pozdrawiam
Pytanie w sprawie sera- czy ten z Piątnicy może być??
Tak, oczywiście może być.
czy użyłaś termoobiegu w piekarniku