Kolejny przepis, który chce Wam przedstawić, to przepis na puszystą babkę piaskową. Do zrobienia tego ciasta zainspirował mnie blog Moje Wypieki.
Co potrzebujemy?
5 jajek
1 szklanka cukru
1¾ szklanki mąki bezglutenowej
200 g masła
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
aromat zapachowy
bułka tarta bezglutenowa
Jak przygotować ciasto?
Musimy mieć formę do babki. Taką standardową (plus minus 2,6 litra) smarujemy masłem i obsypujemy bezglutenową bułką tartą. Jajka ubijamy na bardzo puszystą masę. Pamiętajcie, by masa była naprawdę bardzo puszysta. Powinna nawet dwukrotnie powiększyć objętość.
Łyżka po łyżce dodajemy cukier i dalej ubijamy. Mąkę bezglutenową mieszamy z proszkiem do pieczenia. To dodajemy do masy jajecznej wraz z aromatem zapachowym. Wszystko mieszamy.
Masło roztapiamy w garnuszku. Wrzące wlewamy do ciasta i mieszamy znów do połączenia. Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy na babkę. Musi być zalana mniej więcej do 2/3 wysokości, gdyż babka mocno rośnie.
Babkę pieczemy przez godzinę. Pierwsze 30 minut pieczemy w 160 st. Celsjusza. Drugie 30 min. pieczemy w 170 st. Przed wyjęciem babki sprawdzamy patyczkiem, czy jest suchy. Przed podaniem obsypujemy babkę cukrem pudrem.
Babka wyszła naprawdę pyszna! Polecam ten przepis.
PS
Można zrobić tę samą babkę w wersji z polewą czekoladową.
Co potrzebujemy, by zrobić polewę?
- połowa tabliczki bezglutenowej czekolady (ja wykorzystałam Goplanę mleczną)
- kapka mleka
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodając do niej kapkę mleka, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie tak przygotowaną polewę wylewamy na ciasto (polewa szybko zastyga). I już, gotowe. A jakie smaczne!
A jaki aromat był użyty do tej babki?
Dr.Oetkera (http://bezglutenowy.blog.pl/2013/11/25/dr-oetker-kolejne-informacje/). Jeśli dobrze pamiętam waniliowy używałam.
A której firmy i która mąka była wykorzystana w przepisie do babki ?
Wykorzystałam raz Mix Kucharz, a drugi raz koncentrat mąki bezglutenowej krakowskiej.
A która mąka bezglutenowa została wykorzystana w przepisie ?
Jak napisałam powyżej w komentarzu, wykorzystałam raz Mix Kucharz, a drugi raz koncentrat mąki bezglutenowej krakowskiej.
witam 🙂
można wiedzieć gdzie kupiłaś i ile płaciłaś za takową mąkę?:)
Takiej używam: http://www.balviten.com/produkt,2,594-extra_koncentrat_maki_krakowskiej_500g_produkt_bezglutenowy.html
I takiej: http://www.balviten.com/produkt,2,53-kucharz_mix_500g_produkt_bezglutenowy.html
Pozdrawiam!