Puszysta babka piaskowa

dnia

Kolejny przepis, który chce Wam przedstawić, to przepis na puszystą babkę piaskową. Do zrobienia tego ciasta zainspirował mnie blog Moje Wypieki.

Co potrzebujemy?

5 jajek
1 szklanka cukru
1¾ szklanki mąki bezglutenowej
200 g masła
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
aromat zapachowy
bułka tarta bezglutenowa

Jak przygotować ciasto?

Musimy mieć formę do babki. Taką standardową (plus minus 2,6 litra) smarujemy masłem i obsypujemy bezglutenową bułką tartą. Jajka ubijamy na bardzo puszystą masę. Pamiętajcie, by masa była naprawdę bardzo puszysta. Powinna nawet dwukrotnie powiększyć objętość.

Łyżka po łyżce dodajemy cukier i dalej ubijamy. Mąkę bezglutenową mieszamy z proszkiem do pieczenia. To dodajemy do masy jajecznej wraz z aromatem zapachowym. Wszystko mieszamy.

Masło roztapiamy w garnuszku. Wrzące wlewamy do ciasta i mieszamy znów do połączenia. Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy na babkę. Musi być zalana mniej więcej do 2/3 wysokości, gdyż babka mocno rośnie.

Babkę pieczemy przez godzinę. Pierwsze 30 minut pieczemy w 160 st. Celsjusza. Drugie 30 min. pieczemy w 170 st. Przed wyjęciem babki sprawdzamy patyczkiem, czy jest suchy. Przed podaniem obsypujemy babkę cukrem pudrem.

Babka wyszła naprawdę pyszna! Polecam ten przepis.

PS

Można zrobić tę samą babkę w wersji z polewą czekoladową.

Co potrzebujemy, by zrobić polewę?

  • połowa tabliczki bezglutenowej czekolady (ja wykorzystałam Goplanę mleczną)
  • kapka mleka

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodając do niej kapkę mleka, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie tak przygotowaną polewę wylewamy na ciasto (polewa szybko zastyga). I już, gotowe. A jakie smaczne!

9 komentarzy Dodaj własny

  1. ~Magdalena pisze:

    A jaki aromat był użyty do tej babki?

  2. A której firmy i która mąka była wykorzystana w przepisie do babki ?

    1. Wykorzystałam raz Mix Kucharz, a drugi raz koncentrat mąki bezglutenowej krakowskiej.

  3. ~Mariola pisze:

    A która mąka bezglutenowa została wykorzystana w przepisie ?

    1. Jak napisałam powyżej w komentarzu, wykorzystałam raz Mix Kucharz, a drugi raz koncentrat mąki bezglutenowej krakowskiej.

  4. ~M pisze:

    witam 🙂

    można wiedzieć gdzie kupiłaś i ile płaciłaś za takową mąkę?:)

Skomentuj ~Mariola Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.