Pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami

Uwielbiam pulpety w sosie pomidorowym. Do tego ziemniaczki i mogę je jeść, jeść, jeść… Dziś postanowiłam, że to właśnie
one znajdą się na niedzielnym stole.

Co potrzebujemy?

  • ok. 40 dag mięsa mielonego (ja wybrałam z łopatki)
  • jajko
  • przecier pomidorowy – możecie wybrać np. przecież Bio Food dostępny we Free Delikatesy
  • śmietana do zup i sosów
  • ziemniaki
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz do smaku
  • włoszczyzna lub bezglutenowa kostka rosołowa (kiedyś widziałam taką w sklepie z żywnością bezglutenową)

Mięso mielone rozrabiamy z jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem i formujemy pulpety. Podsmażamy je lekko, by nie rozwaliły się nam podczas gotowania. Następnie wrzucamy je do bulionu przygotowanego z włoszczyzny. W międzyczasie przecier pomidorowy
mieszamy z kapką wody, śmietaną i solą oraz pieprzem. Dorzucamy ugotowane pulpety i wszystko dusimy pod przykryciem. Ziemniaki gotujemy. Podajemy na talerzach lub w miseczkach, obficie polewając sosem.

***
Przecier, o którym Wam wspomniałam dostępny jest we FreeDelikatesach

Składniki: przetarte pomidory*, sól (*składniki pochodzące z upraw ekologicznych, objęte certyfikatem kontroli AGROBIOTEST NR 04494-B).

Produkt pochodzący z upraw ekologicznych – pasteryzowany. Zawiera wszystkie potrzebne składniki odżywcze i uzupełniające. Istotne walory smakowe stanowią o urozmaiceniu posiłków i diet. Wyśmienita podstawa zup i sosów.

Cena: 11,35 zł/750 ml

5 komentarzy Dodaj własny

  1. ~Agnieszka pisze:

    kostki bezglutenowe mają też w rosmanie:)

  2. ~Sitarska pisze:

    Witam od niedawna jestem na diecie bezglutenowej i niewiele wiem np.jakiej śmietany moge używać

  3. ~MK pisze:

    Dziękuję za dobrą podpowiedź, co przygotować na obiad 😉 Nie wiem tylko na ile porcji wyliczone są składniki w przepisie…

    1. 2-3 średniej wielkości 🙂

Skomentuj ~bezglutenowy.blog.pl Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.