Uwielbiam pulpety w sosie pomidorowym. Do tego ziemniaczki i mogę je jeść, jeść, jeść… Dziś postanowiłam, że to właśnie
one znajdą się na niedzielnym stole.
Co potrzebujemy?
- ok. 40 dag mięsa mielonego (ja wybrałam z łopatki)
- jajko
- przecier pomidorowy – możecie wybrać np. przecież Bio Food dostępny we Free Delikatesy
- śmietana do zup i sosów
- ziemniaki
- olej rzepakowy
- sól, pieprz do smaku
- włoszczyzna lub bezglutenowa kostka rosołowa (kiedyś widziałam taką w sklepie z żywnością bezglutenową)
Mięso mielone rozrabiamy z jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem i formujemy pulpety. Podsmażamy je lekko, by nie rozwaliły się nam podczas gotowania. Następnie wrzucamy je do bulionu przygotowanego z włoszczyzny. W międzyczasie przecier pomidorowy
mieszamy z kapką wody, śmietaną i solą oraz pieprzem. Dorzucamy ugotowane pulpety i wszystko dusimy pod przykryciem. Ziemniaki gotujemy. Podajemy na talerzach lub w miseczkach, obficie polewając sosem.
***
Przecier, o którym Wam wspomniałam dostępny jest we FreeDelikatesach.
Składniki: przetarte pomidory*, sól (*składniki pochodzące z upraw ekologicznych, objęte certyfikatem kontroli AGROBIOTEST NR 04494-B).
Produkt pochodzący z upraw ekologicznych – pasteryzowany. Zawiera wszystkie potrzebne składniki odżywcze i uzupełniające. Istotne walory smakowe stanowią o urozmaiceniu posiłków i diet. Wyśmienita podstawa zup i sosów.
Cena: 11,35 zł/750 ml
kostki bezglutenowe mają też w rosmanie:)
Witam od niedawna jestem na diecie bezglutenowej i niewiele wiem np.jakiej śmietany moge używać
Na przykład: http://bezglutenowy.blog.pl/2013/01/12/sm-mlekovita/
Dziękuję za dobrą podpowiedź, co przygotować na obiad 😉 Nie wiem tylko na ile porcji wyliczone są składniki w przepisie…
2-3 średniej wielkości 🙂