Pulpeciki w sosie musztardowym z pieczarkami, puree ziemniaczane i buraczki

dnia

Mam dziś dla Was przepis na pulpeciki w sosie musztardowym z pieczarkami, puree ziemniaczane i buraczki. To idealny pomysł na bezglutenowy obiad lub kolację. Przygotowanie nie jest zbyt pracochłonne, a efekt? Uwierzcie na słowo: przepyszny!

Co potrzebujemy?

  • ok. 500 g mięsa mielonego (wybrałam wieprzowo-wołowe)
  • ok. 4 łyżek bezglutenowej bułki tartej
  • ok. 6 łyżek mleka
  • czosnek (uwielbiam, dałam 4 ząbki)
  • chili w płatkach
  • oregano (ok. 1/2 łyżeczki)
  • 1.5 szklanki bulionu drobiowego (jeśli nie chcecie gotować, może być z kostki)
  • sos sojowy (ok. 1 łyżki)
  • musztarda (ok. 2 łyżeczek)
  • musztarda francuska (ok. 5 łyżek)
  • pieczarki (ok. 300 g)
  • natka pietruszki
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • oliwa
  • masło
  • mąka bezglutenowa (u mnie uniwersalna Schar)
  • ziemniaki
  • buraczki
  • sól
  • pieprz

Idealnie byłoby mieć czerstwą bułkę bezglutenową, ale skoro rzadko kiedy udaje się kupić dobrą bułkę to i ciężko mieć w domu czerstwe pieczywo. Dlatego proponuję bułkę tartą. Zalewamy ją mlekiem, mieszamy i czekamy, aż wchłonie ona mleko. W międzyczasie do miski wrzucamy mięso mielone. Dodajemy sól, pieprz, oregano oraz płatki chili. Następnie wrzucamy namoczoną bułkę tartą, wszystko wyrabiamy ręką. Formujemy pulpeciki, wyszło mi ok. 15.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pulpeciki z obu stron, do zarumienienia. W międzyczasie gotujemy bulion z sosem sojowym. Gotujemy, dodając pulpeciki. Dodajemy dwie musztardy, delikatnie mieszamy. Wszystko gotujemy pod przykryciem przez ok. 30 min.

Na patelnię, na której wcześniej smażyliśmy pulpeciki, wrzucamy masło, roztapiamy je i smażymy pieczarki. Pod koniec smażenia delikatnie solimy. Dodajemy pieczarki do pulpecików. Wlewamy śmietankę i gotujemy. Odlewamy troszkę sosu do miseczki i mieszamy z mąką, dodajemy do sosu. Pod koniec dodajemy do wszystkiego natkę pietruszki. Gotowe!

Podajemy z puree ziemniaczanym oraz buraczkami. Można podawać też z ogórkami kiszonymi/małosolnymi.

Inspiracją do przygotowania bezglutenowych pulpecików był przepis Kwestii Smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.