Otrzymałam przesyłkę od Nestle, w której znalazły się płatki Corn Flakes bez glutenu. Muszę pochwalić pomysłowość producenta.
W paczce doręczonej do samych drzwi znalazł się worek, a w nim dwie paczki płatków bezglutenowych oraz miseczka (niestety pęknięta). Oprócz tego mam też list zaadresowany specjalnie do mnie oraz Q&A.
Producent odpowiada:
- Dlaczego wprowadzono te płatki na rynek? – producent chciał, by znalazła się bezpieczna opcja dla tych, którzy nie chcą lub nie mogą spożywać glutenu – bardzo mnie to cieszy, pisałam o tym wielokrotnie, to naprawdę ogromny plus dla firm, jeśli zauważają nas wśród swoich klientów;
- Czy ten produkt zawiera pełne ziarna zbóż? – nie, ponieważ płatki są bezglutenowe, nie użyto pełnych ziaren zbóż;
- Czy to oznacza, że gwarancja Pełnego Ziarna nie jest już istotna dla firmy Nestle? – nie, producent chce wprowadzić różnorodność produktów, są na rynku takie, które mają oznaczenie Pełnego Ziarna, co oznacza, że są produkowane z udziałem składników pełnoziarnistych;
- Czy to nie tylko chwilowa „moda na produkty bezglutenowe”? – nie, Nestle Corn Flakes bez glutenu to odpowiedź na zapotrzebowanie klientów na bezglutenową wersję tych płatków śniadaniowych;
- Jakie są korzyści zdrowotne i żywieniowe nowych Nestle Corn Flakes bez glutenu? – dla osób na diecie bezglutenowej są nową opcją śniadaniową bez utraty smaku, bezglutenowe płatki są wzbogacone w witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy;
- Czy płatki Nestle Corn Flakes bez glutenu smakują inaczej niż ich glutenowy poprzednik? – nie, ekstrakt słodu jęczmiennego zamieniono na syrop z cukru brązowego (brązowy cukier, syrop cukru inwertowanego, melasa cukru trzcinowego) bez wpływu na końcowy smak;
- Jak wygląda proces produkcji płatków? – produkowane są prawie w ten sam sposób, co klasyczne płatki kukurydziane z wyjątkiem wyłączenia z ich składu ekstraktu słodu jęczmiennego, który jest źródłem glutenu, dodatkowo w całym procesie produkcji ziarna kukurydzy nie mają kontaktu z surowcami zawierającymi gluten, co zostało potwierdzone międzynarodowym certyfikatem;
- Czy dodano coś do wersji bezglutenowej, aby upewnić się, że płatki smakują tak samo i mają taką samą strukturę jak klasyczne? – nie, jedyną różnicą jest zamiana słodu jęczmiennego na syrop z cukru brązowego;
- Działania marketingowe kierowane są do rodzin. Czy to bezpieczne dla dzieci, aby całkowicie wykluczyć gluten z ich codziennej diety? – z wyjątkiem osób z nietolerancją glutenu lub z celiakią nie zaleca się, aby z diety dzieci całkowicie wykluczyć gluten, nowe płatki to nowa opcja śniadaniowa dla rodzin zainteresowanych włączeniem pokarmów bezglutenowych do ich diety;
Cena: ok. 3,99 zł (250 g), 7,99 zł (600 g)
Mi się wydaje, że smak się zmienił… hmmm… może już dawno się zmienił, ale jak jadałam (przed przejściem na dietę) smak był troszkę inny(chyba, że ja mam jakieś widzimisię). Co do 9 pkt. wydaje mi się, że Nestle wprowadzając te płatki jako produkt bezglutenowy chciał powiększyć liczbę konsumentów… bo chyba to są najpopularniejsze płatki…
A od kiedy to kukurydza ma gluten?
Kukurydza jest zbożem które nie posiada glutenu obok ryżu, soi,gryki i wielu innych czyli zwykły chwyt marketingowy chyba ze poprzednio płatki nestle były kukurydzopodobne
Do osób, które nie odczytały sensu info od producenta – kukurydza nie zawiera glutenu i nigdy nie zawierała, apłatki miały wcześniej gluten, bo nie dbali o kontakt ziarna z innymi produktami zbożowymi a teraz dbają, a co ważniejsze – słód jęczmienny dawniej stosowany zamienili na pochodną cukru trzcinowego. Jęczmień ma gluten, cukier trzcinowy nie. Taka zamiana 😀
Tak dla informacji prosze poczytac o reakcji krzyzowej w alergii dotyczy kukurydzy oraz substancji slodzacej w platkach podaje strone
http://www.ciam.pl/cukier-miod/skladnik-syrop-cukru-inwertowanego. Pozdrawiam