Przełomowe wieści z Marsa

Dziś około 18 (czasu polskiego) ma się odbyć przełomowa konferencja NASA, na której mamy poznać odpowiedź, czy łazik Curiosity odkrył na Marsie coś sensacyjnego. Czy na czerwonej planecie jest/było życie? Spekulacje wokół przełomowych odkryć rozpoczęła wypowiedź eksperta NASA, który jest jednym z szefów misji na Marsie. Powiedział on, że dane przekazane przez łazik przejdą do historii. Czy tak będzie dowiemy się późnym popołudniem.

Tymczasem ja mam dla Was ważne informacje od Marsa. Marsa Polska, który produkuje mnóstwo słodyczy, które są naprawdę pyszne.

Czy będąc na diecie bezglutenowej możemy skusić się, na któryś z przysmaków?

 


Przedstawiciel firmy Mars Polska napisał mi, że w chwili obecnej nie dodają składników zawierających gluten do następujących produktów:

Snickers (standardowy, super, more nuts),

Bounty,

M&M’S (czekoladowe oraz orzechowe).

Zaznaczył jednak, że na ich liniach produkcyjnych produkuje się różne słodycze w tym także takie, które gluten zawierają. Z tego względu nie mogą zagwarantować, że ich produkty będą w pełni spełniać wymagania naszej diety. „Prosimy zawsze czytać informacje na opakowaniu, które jest podstawowym źródłem informacji jeżeli chodzi o skład i wartości odżywcze danego produktu” – napisali na koniec.

Kiedy zamieściłam tę informację na forum wiele osób pisało, że nic im nie jest po spożywaniu tychże produktów. Ja osobiście boję się, że niemiłe dolegliwości powrócą. Może kiedyś się skuszę, póki co jem tylko te słodycze, które są oznaczone, jako bezglutenowe.

A Wy jak reagujecie na te słodycze? Jecie je, czy też korzystacie tylko z bezglutenowych smakołyków?

Share this...
Share on FacebookTweet about this on Twitter

10 Comments Dodaj swój

  1. ~Kamil napisał(a):

    Snickers ma w składzie serwatkę i mleko w proszku, i na dodatek jeszcze osobno laktozę, żeby nie było za miło 🙂 Więc można się domyślić jak reaguję ;p

    1. ~bezglutenowy.blog.pl napisał(a):

      Ja też jakoś nieszczególnie mogę się przekonać do tych batonów będąc na diecie…

  2. ~Bartek napisał(a):

    Ja próbowałem Snicers’a przed badaniami. Wynik wyszedł ujemny, brzuch mnie nie bolał, ale nie warto ryzykować . :/

  3. ~Magda napisał(a):

    Ja na diecie bezglutenowej jem bounty i czuje sie po nim ok. Na opakowaniu nie ma info. Glutenie w skladzie ani sladowych ilosciach.

    1. ~bezglutenowy.blog.pl napisał(a):

      Witam na moim blogu i dziękuję za komentarze! Nie jadłam ani Bounty ani żadnego produktu z powyższej notki. Jakoś mam obawę… Nie wiem dlaczego, ale wolę nie ryzykować.

  4. ~Weronika napisał(a):

    Ja jadłam bounty i snikersa tej firmy, nic mi nie było. Zachęcam do spróbowania tych słodkości. Na celiakia.pl były wiadomości o tym że przepadali te produkty i nie zawierają glutenu(dopuszczalne ilości), proszę sobie poczytać. 😀 🙂

  5. ~Joanna napisał(a):

    A jesli snikers zawiera w skladzie slod jeczmienny?

    1. ~bezglutenowy.blog.pl napisał(a):

      Według IV tury badań na stronie Stowarzyszenia (http://www.celiakia.pl/iv-tura-produktow-zbadana-na-zawarto-glutenu/) Snikers jest dla nas bezpieczny. Jednak, co potwierdza wielokrotnie Stowarzyszenie, badana jest konkretna próbka. Pojawia się wiele głosów, że baton ten jest bezpieczny dla nas :), osoby, które go próbowały mówią, że nic im po nim nie było.

  6. ~Joanna napisał(a):

    potwierdzam. skład na etykiecie się zmienił 🙂 czytałam ją jakieś dwa lata temu 😛

  7. ~Lena napisał(a):

    Ja jem i snikresy i nic mi po nich nie jest, a przeważnie reaguje bólem prawie natychmiast po zjedzeniu czegoś z glutenem,więc jak dla mnie są one bezpieczne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *