Gdybym powiedziała Wam, że dziś przedstawię przepis zrobiony na podstawie gatunku byliny, która należy do rodziny rdestowatych, to pewnie pomyślelibyście, że słońce mi zbyt mocno przygrzało. A ja odpowiedziałabym Wam, że dziś nadeszła pora na rabarbar!
Kiedy podczas sobotnich zakupów, wśród przeróżnych warzyw i owoców zobaczyłam rabarbar, uznałam, że muszę go kupić i zrobić z niego kompot.
Co potrzebujemy?
(na średniej wielkości garnek)
10 łodyg rabarbaru
woda
cukier
Do garnka średniej wielkości wlewamy wodę i wrzucamy pokrojony w szeroką kostkę rabarbar. Słodzimy do smaku. W zależności od ilości wody będziemy potrzebować mniej lub więcej cukru – nie ułatwiam Wam, co? Musicie po prostu na bieżąco próbować kompot. Kompot gotujemy do momentu, aż rabarbar będzie miękki.
Na gorącą wiosnę i lato kompot z rabarbaru jest najlepszy!
Mniam! 🙂